Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

От 1 април помощта от 40 лв. остава само за потърсилите временна закрила украинци

Държавата ще опита да разпръсне прииждащите хора в цялата страна, обяви Калина Константинова

17.03.2022 | 18:21 Редактор: Тодор Петров

"Влезлите украинци в България до момента са 90 хил., 48 хил. от тях вече са напуснали България. Една трета от останалите тук са дечица. В първата седмица от тази криза около 10% оставаха на територията на страната ни. Сега този процес е около 50. Много от хората зная къде отиват и имат точна цел. Около 22 хил. души са настанени в хотели, които участват в програмата", заяви вицепремиерът Калина Константинова в предаването "Директно".

До 31 март на всички украинци, които бягат от войната, ще бъдат покрити разходите за настаняване в рамките на 40 лева, ако са настанени в хотел или държавна база. След 31 март мярката ще важи в рамките на 3 месеца за лица, които са заявили желание за временна закрила, стана ясно още от думите на Константинова.

Тя се съгласи, че хотелиерите имат право да ползват базата си за туристи, а по думите ѝ след 3 месеца ще имаме съвсем друга динамика на настаняването и на подхода.

Разработва се план за пренасочване на влаковите линии към места с бази и локални центрове. Сред тези градове е Пловдив. Най-големият наплив в момента е във Варна и Русе. Целта е потокът от прииждащи хора да бъде разпръснат из страната.

"Надеждата на хората е да се приберат вкъщи. От Брюксел има гаранция, че се обмисля сериозен пакет за подпомагане на всички държави, които приютяват разселените лица от войната. Най-вече това са майки с дечица. Водят се преговори с всички държави, опитваме да направим прогноза за това, което предстои", каза още вицепремиерът пред Bulgaria ON AIR

Константинова изтъкна, че България е сред първите страни, които са трансформирали в своето законодателство директивата за временна закрила. А на граничните пунктове в Дуранкулак и Русе от вчера вече се издават регистрационни карти за временна закрила.

Държавната агенция за бежанците има своята роля, но няма капацитета да се справи с чисто новата рамка, отбеляза Константинова. И добави, че Министерството на туризма се грижи за настаняването, а МВР е в центъра на регистрацията.

"Хоризонтална рамка, която би могла да създаде смут и широко тълкуване, трябва внимателно да се обмисли. Да се прецизира кои са проблемите, които бизнесът среща, да бъде определен най-добрият подход", отговори тя, запитана за предложения от Корнелия Нинова форсмажор, предизвикал много противоречиви реакции.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК