Документи, хотели... Как се справяме с бежанската вълна от Украйна

Премиерът Кирил Петков обяви, че координацията между институциите е добра

08.03.2022 | 18:55 Редактор: Теодора Патронова

23 хил. украинци има вече в България, по данни на "Гранична полиция". Хората, избягали от ужаса на войната, казват, че най-после се чувстват спокойни.

"Много съм доволна! Така ни посрещнаха, съдействат ни и с документи. Помагат ни дори за нашите чисто битови потребности", коментира Мария от Одеса.

Няколко дни след като 50 украинци заживяха във видински хотели, се появи въпросът ще стигнат ли обещаните 40 лева за покриване на разходите на хотелиерите.

"Настаняваме ги в тройни и четворни стаи. Предимно с деца, баби и дядовци. Главно са по трима", обясни мениджърът на хотел Александър Ангелов.

От началото на войната в Украйна на всички български гранични пунктове са влезли над 43 000 украински граждани. Към момента в България са останали обаче около 23 000. Останалите са минали транзит и са отпътували към други държави.

Премиерът Кирил Петков обяви, че координацията между институциите по отношение на бежанската вълна от Украйна е добра и се прави всичко възможно да няма хаос.

"На границата се инсталират пунктове, през които се издават документи за временно пребиваване в България. Всеки украинец получава номер, който може да използва като документ", поясни той.

Депутати от опозицията обаче отправиха критики към организацията по приемането на бежанците.

"Имаме информация, че бежанците биват оставяни на кметовете и те на база добри отношения с местни хотелиери се справят", заяви депутатът от ДПС Станислав Анастасов.

След Полша една от най-предпочитаните държави за бежанците от Украйна е Чехия. Чешкото правителство обсъжда законопроект за изплащане на около 200 евро на бежанци от Украйна като месечна финансова подкрепа. Властите ще плащат и по 40 евро на бежанец на собствениците на жилища, които ги настаняват в дома си.

А България и Молдова изграждат съвместни пунктове за украинските бежанци, обяви министърът на външните работи Теодора Генчовска. В Министерския съвет ще бъде обсъден въпросът за осигуряване на допълнителни автобуси, които да улеснят придвижването на бягащите от Украйна към България.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК