Наплив от бежанци в Св. Влас, хотелиерите не могат да се справят

Местната власт призовават за помощ от държавата

12.03.2022 | 13:42 Редактор: Теодора Патронова

Близо 1500 са украинците, избягали от войната в Свети Влас. Хотелиери и местната власт призовават за помощ от държавата, тъй като бежанците продължават да пристигат, а помощите са недостатъчни.

Този хотел в Свети влас отваря извънредно, за да приюти 120 бежанци. Днес с автобус пристигат още 50 души, роднини на вече настанените украинци. Собственичката на хотела обаче споделя, че вече не може да се справи с изхранването им, както и със сметките за ток. Получила е единствено боб, леща и брашно от БЧК.

"Тези 40 лева дали ще достигнат до нас? До този момент всичко е за моя сметка и на мои разноски, но разберете, че аз няма как да оставя тези хора гладни на улицата, навън е много студено", коментира хотелиерът Елена Андонова.

Людмила е избягала от бомбардировките в Киев и е благодарна, че тук са ги приютили.

"Много дълго пътувахме от Киев до румънската граница. Останахме там, не можахме да се върнем обратно. С мъжа ми и кучето пристигнахме тук. Без багаж, без нищо", разказа тя.

"Тук има много голяма база, но е неотопляема. Всеки е взел по едно семейство, но не могат да им платят сметките. Ако държавата беше направила нещо за самите хора по райони и общини да поемат някакви сметки на хората, може би щяха да са повече настанените", каза Катя Крумова от Община Свети Влас.

В Свети Влас вече има два пункта за събиране на помощи за бежанците. Единият е в кметството. 

Очаква се и пристигането на мобилен екип на служба "Миграция”, за да регистрира бежанците на място, за да не се налага да пътуват до Бургас.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 1
Тихомир Печев
преди 2 години
Те освен по 40 лв,ами скоро почва сезона,ще кацат други чужденци,треа се *** отвсякъде,че и на финала ще искат компенсации от държавата!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
11 rate up comment rate down comment 1
Dimitar
преди 2 години
Как няма да отвори врати...това са му едни бързи пари! Чиста и проста математика....ако има 350 човека в хотела..както един хотелиер излезна и каза..че едвам едвам свързва темата края..и че тока му бил 25 000 лева... 350 човека по 40 лева на ден..са си 14 000 на ден..или 434 000 на месец...дали няма да се справи...и дали...няма да му останат за него повече от половината като чиста печалба...нямам думи колко сме алчни... Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 3
роб на влаЗта
преди 2 години
Държавата има достатъчно изоставени бази ,училища,пансиони за да настани и изхранва кризисно/ четвърт хляб и вода/ тези хора.Те са бежанци ,милите и добри хотелиери да напишат за колко бездомника се грижат /под терасите на всеки трети блок спи по един такъв/- не могат да напишат. Тяхната завидна доброта срещу заплащане от държавата на нечетени пари сме я виждали.... Сигнализирай за неуместен коментар