Безценна психологическа помощ от България към украинците в епицентъра на войната

Ирина Михайлошенко прилага методите на кризисна терапия за преодоляване на шока

17.03.2022 | 13:53 Редактор: Теодора Патронова

Украинка, която живее от години у нас и е клиничен психолог и психоаналитик, оказва онлайн подкрепа на свои сънародници, които се намират в епицентъра на войната. Ирина Михайлошина всеки ден дава съвети дистанционно от Велико Търново на украинци, които търсят помощта ѝ от бомбоубежища и от обстрелваните им домове. 

Ирина от години живее във Велико Търново със семейството си. Преди пандемията е пътувала и преподавала в Института по дълбочинна психология и психоанализа в Киев. Войната я разделя с 25-годишната ѝ дъщеря Лена, сестра ѝ и баща ѝ, които останали в Киев.

"Моята дъщеря е в бомбоубежище в Киев сега. Аз ѝ предлагах да се върне на няколко пъти, но тя ми отказа и каза: Искам да остана в моя град. Вчера дъщеря ми загуби своя приятелка от бомбардировките. На улицата загина и неин приятел", разказа тя.

Докато разговаряме с Ирина, с нея се свързва Тоня, която още в първите дни на войната се е изнесла със семейството си в село около Киев, тъй като домът ѝ бил разрушен. Казва, че около тях преминават танкове и се стреля всеки ден.

Ирина прилага методите на кризисна терапия на сънародниците си, така те успяват да преодолеят шока от войната.

"Трябва да разграничим стрес и криза. Стресът е ежедневен, а кризата е такова събитие като войната, което човек трудно може да преживее. Настъпва пълен блокаж. Тук е ролята на кризисния терапевт, който трябва да посочи път за преодоляване - може чрез емоцията, чрез физически дейности, творчески. Много от украинците избират да останат в дома си, тъй като това им дава чувството, че се борят и са живи! А тези, които напускат страната, стават по-уязвими, те пък развиват чувство за вина, че са оставили близки там, че техни приятели са загинали", обясни тя.

Ирина е подала свои контакти в посолството на Украйна у нас и е готова безвъзмездно да оказва психологическа подкрепа на свои сънародници.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК