Киев се събуди под обстрел, в болница в Мариупол държат 400 души като заложници

"Позициите в преговорите са започнали да звучат по-реалистично", заяви украинският президент Зеленски

16.03.2022 | 13:34 Редактор: Искра Ангелова

В 21-ия ден от войната - Киев се събуди и тази сутрин под обстрел. В района на украинската столица - най-тежки сражения се водят при северните предградия на столицата, но ракети продължават да поразяват и централните части на града. При такъв удар за породен път беше разрушена част от многоетажен жилищен блок.

"Около 04:00 часа чух силна експлозия и усетих ударна вълна. Първата ми мисъл беше: "Жив съм, всичко е наред". След това със семейството ми събрахме малко вещи и напуснахме сградата", сподели мъж, бягащ от войната.

Обстрел имаше и в други части на страната - от Одеса до Харков. Боевете и в района на окупирания от Русия Луганск. Остава неясна съдбата на 400 души, които по информация на украинските власти са взети като заложници в болница в Мариупол. Има обаче напредък в преговорите за постигане на мир, потвърди президентът Володимир Зеленски.

"Важно е, трудно е, но е важно, защото всяка война приключва със споразумение. Срещите продължават и както съм уведомен - позициите в преговорите са започнали да звучат по-реалистично", коментира украинският президент Володомир Зеленски.

Такъв сигнал дойде и от Русия. Външният министър Сергей Лавров заяви в интервю: "Има някаква надежда за постигане на компромис. Винаги има шанс за мир. Окуражен съм от известна промяна в реториката."

Вчера от страна на Полша дойде призив в Украйна да бъде изпратена международна мироопазваща мисия. Той беше отправен от лидера на полската управляващата консервативна партия Ярослав Качински, която заедно с премиера на страната и министър-председателите на Словения и Чехия, пристигнаха в Киев за среща с президента Зеленски.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК