Стартираха езикови курсове по български език за бежанците от Украйна

Албина Лобанова се е записала на курс, за да може да работи

20.03.2022 | 14:30 Редактор: Ваня Кузманова

Езикови курсове по български език за бежанци от Украйна стартираха в русенската библиотека. В тях безвъзмездно се обучават както възрастни, така и деца. Преподавателите са доброволци. 

Албина Лобанова е имала салон за маникюр и педикюр в Украйна. В момента живее на квартира в Русе и се е записала на курс по български език, за да може да работи.

"Бих искала да си намеря работа по същата специалност. Започнах този курс, защото без език е много трудно. Приятно е, когато те разбират и когато ти разбираш. Езикът е първото нещо във всяка страна", каза Албина Лобанова. 

Бесарабската българка Надежда също иска да изглади говора си, за да може да работи тук. 

"Разбрахме от интернет, че има такива курсове и сме благодарни, че са безплатни и можем да се научим. Това ще ни помогне и на децата ни, ние имаме деца. Работих в аптека и искам да работя, но разговорният ми език не е правилен", разказа Надежда Арабаджи. 

От библиотеката са потърсили доброволци, които знаят руски, украински и български. 

Въпреки, че езиците са близки, бежанците срещат затруднения. 

"Фонетична само, "Р" и "Ъ" им е трудно, знаете, че руският език е мек, но ще се приспособят. Дотолкова доколкото имат потребност да си служат с езика. Аз имам и лична причина да бъда доброволец, точно преди 100 години моите деди са избягали от османската империя, от арменския геноцид, и аз съм второ поколение родена тук и всички мои сънародници сме много благодарни на България", посочи началният учител Анджела Авакян. 

Въпреки че са готови да започнат работа тук, бежанците имат надежда, че един ден ще се завърнат в родината си.

Вижте повече в репортажа Даяна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 2 години
Че ги учат първо да псуват,оти това е много важно....Да псуват на български могат вече и бразилските папагали в джунглите. Сигнализирай за неуместен коментар