По 40 лв. за хотелиерите за настанен бежанец само при заявление за статут

Повечето от пристигналите у нас се възползват от правото си на 90-дневно пребиваване в страната

07.03.2022 | 14:24 Редактор: Теодора Патронова
По 40 лв. за хотелиерите за настанен бежанец само при заявление за статут

Помощта от 40 лева за настанен бежанец от Украйна ще се изплаща на хотелиерите само за украински граждани, подали заявление за бежански статут. Това уточняват в информация, публикувана на сайта на Министерския съвет.

За останалите украински граждани, които пребивават в България с възможността, която им дава държавата за престой от 90 дни, няма да има право на подпомагане.

Малък е броят на украинските граждани, поискали от Държавната агенция за бежанците регистрация за хуманитарен статут и международна закрила. Повечето от пристигналите тук, основно жени и деца, се възползват от правото си на 90-дневно пребиваване в страната. За тях обаче държавата няма да изплаща 40 лева помощ на хотелиерите, обясни зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев, цитиран от БНР.

"Към момента информацията ми за работния вариант във връзка с тези помощи от 40 лева е, че ще имат право тези украински граждани, които поискат статут за закрила през Агенцията за бежанците - тоест тези, които получат хуманитарен статут за международна закрила. Останалите, които не поискат такъв статут, към момента се водят туристи и за тях моята информация е, че не е измислена схема за подпомагане", посочи Янев.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК