България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Малка шуменска община приюти 30 бежанци, те вече искат да работят

Настанените хора търсят начини да помогнат, сподели кметът на Смядово Иванка Петрова

07.03.2022 | 08:05 Редактор: Здравко Черкезов

Големи сърца в малката шуменска община Смядово подготвят празна сграда, която при необходимост ще предоставят на бежанци от Украйна. 

"Стана случайно, тъй като това е бивша детска ясла, която подготвихме за дом за възрастни хора. Току-що излезе от ремонт. Докато настаним възрастни хора и получим държавно финансиране, ще отнеме 5-6 месеца, и аз използвах този период да настаним бежанци, виждайки какво се случва по границите. Само за 1-2 дни я оборудвахме и създадохме добри условия в сравнение с местата, откъдето идват", каза кметът на Смядово Иванка Петрова в ефира на "България сутрин".

В момента са настанени 30 украински бежанци, предимно бесарабски българи, като от Смядово имат възможност да настанят още толкова.

"С помощта на много добри хора сме им създали много добри условия за пребиваване, като ги и изхранваме. Създали сме условия и те сами да си готвят, много са млади момичета с деца", изтъкна Петрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ, настанените бежанци вече търсят начини да помогнат в замяна на родното гостоприемство.

"Те вече искат работа. Част са бесарабски българи, работни хора – когато човек е зает, не мисли какво му се е случило... Някои са тръгнали само с дрехите на гърба си, а това са млади хора с образование, професии. Някои се питат защо да се връщат в Украйна след войната, защо са строили къщи там. Но все пак казват: Ние искаме да се върнем по нашите домове", разказа кметът на Смядово.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК