Оперативни групи проверяват Държавния резерв, ще работят срещу евентуални кибератаки

Търсят се варианти да не бъдат прекратени доставките на храни и стоки от първа необходимост

24.02.2022 | 14:12 Редактор: Жаклина Иванова

Правителственото заседание приключи, а след края му стана ясно, че българските институции работят рамо до рамо за преодоляване на напрежението вследствие на украинския конфликт.

Изготвят се планове за реакция. Приоритет №1 остава извеждане на българите от Украйна. Работи се по няколко възможно версии за рисковете и това, което могат да причинят те на енергийната система.

Петролът и петролните продукти скочиха главоломно. Търсят се варианти да не бъдат прекратени доставките на храни и стоки от първа необходимост. Оперативни групи ще проверяват държавния резерв и ще работят по предотвратяване на евентуални кибератаки.

Българските граждани трябва да бъдат спокойни - за момента няма опасност за българската територия, увери премиерът Кирил Петков.

Няма и индикации за прекъсване на газовите доставки, въпреки това се подготвя и алтернативен план, подчерта енергийният министър Александър Николов.

Броят на пожелалите да се евакуират от Украйна български граждани нарасна до над 200 души. Ще има три пункта в страната, които да ги приемат. Министърът на туризма ще подготвя хотелиерската база за настаняване на хората. Ако се налага, България е готова да поеме и бежанска вълна от Украйна.

Евакуацията на българите ще се извършва със сухопътен транспорт, защото въздушното пространство над Украйна е затворено. Възможно е извозването на наши сънародници до Полша, а оттам да бъдат върнати в България със самолети.

Правителството обяви, че работи с МВР и ДАНС, за да се организира бързото обработване на данните на българите и държавата да ги приеме.

Министърът на отбраната Стефан Янев зае индивидуална позиция относно кризата в Украйна.

"Военната интервенция от страна на Руската Федерация в Украйна е абсолютно неприемлива. Действията на руските власти не само продължават линията на грубо погазване на международното право, но имат потенциал да доведат до катастрофални хуманитарни последици и загуба на много човешки животи. Подобна агресия е недопустима. Системата на международните отношения трябва да генерира мир, стабилност и просперитет. Ако наличните механизми за това не са ефективни, то трябва да се търсят решения за тяхното прецизиране, но по пътя на диалога и дипломацията, а не по пътя на войната", подчерта той.

Премиерът Петков обяви, че ще бъдат продължени компенсациите в сектор "Енергетика" и призова хората да не се опасяват от високи цени на тока и газта.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК