Парите за пожарната, музеите и градския транспорт – крайно недостатъчни

С 1020 лв. бруто не може да живее един човек достойно, посочи Поли Троянова от Националната галерия

23.02.2022 | 18:40 Редактор: Здравко Черкезов

Твърдо против параметрите в бюджета се обявиха пожарникарите, музейните работници и представителите на обществения транспорт. 

Огнеборците не отстъпват от искането си за 20% ръст на заплатите и по-добри условия на труд. 

"Средното възнаграждение на пожарникар в България е около 1300-1400 лв. Смятате ли, че това е достатъчно? Не. наистина необходимо е това възнаграждение да бъде вдигнато с 20%, за да може да се покрие тази невероятна инфлация, която се случва в България", заяви Юлиян Колев от синдиката "Огнебоорец".

"Изпитваме остра нужда от защитни облекла. Към момента в системата има не повече от 1600 в срок на годност. До 6000. Вие си направете сметка хората с какво са облечени – главно с дарения, които са от Канада, Швейцария. И лично закупени защитни облекла, което смятаме, че не е редно. Не само дрехи – каски, ръкавици, ботуши, всичко си закупуваме, понеже системата не може да поеме нуждите ни", добави Станимир Миланов.

Работещите в музеите искат 25% повече пари за сектора, защото живеят на прага на бедността. 

"Протестираме заради това, че е необходимо да се вдигне бюджетът на нашата институция и на всички музейни институции. Не е нормално да бъде вдигнат само с 5%", смята Поли Троянова от Националната галерия.

"За да можем да правим музейна дейност, трябва да имаме условията за това. И това не може да се случи без средства. Нашите заплати са изключително ниски. Около 1020 лв. бруто получават повечето хора тук. Това е брутна заплата. С тези средства не може да живее един човек достойно. Ние сме образовани специалисти, с магистратури, някои имат  и докторска степен. И това, което ние правим за културното наследство, е задължително и незаменимо и не могат да го правят други хора. Почти 900 лв. взимаме чисто", уточни тя.

А представителите на обществения транспорт посочиха, че на фона на тежката физическа дейност, която извършват, парите за сектора и за възнагражденията им са крайно недостатъчни. 

"Шум, вибрации, електроомагнитно поле - всичко долу е на електричество. Някои станции са над 30 метра дълбочина. Така че си представете на изкуствено осветление, по 12 часа смяна, ние отговаряме за живота на всеки един пътник", коментира началникът на метростанция Александър Шопов.

И поискаха конкретни средства:

"178 млн. лв. за столицата, 115 млн. лв. за страната за градските транспорти в страната и 85 млн. лв. за междуселищния транспоорт", поиска председателят на Съюза на транспортниуте синдикати в България Екатерина Йорданова.

Министърът на финансите Асен Василев обаче заяви, че недоволните ще трябва да изчакат с исканията си.

"Няколко пъти сме водили тези разговори. В това число и при премиера бяха водени. Няколко пъти го обяснявахме. Има заложени средства в бюджета за системи, които минаха през реформа. Преди да минат през реформа, средства няма да има", отсече министър Василев.

Синдикатите подкрепиха исканията на протестиращите. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК