Ще черпим опит от Турция в Спешната помощ

България предвижда да закупи 6 хеликоптера, които ще се използват за транспортиране на пациенти

21.02.2022 | 14:36 Редактор: Елеонора Танева
Ще черпим опит от Турция в Спешната помощ

Здравният министър проф. Асена Сербезова обсъди необходимите промени в системата на спешната медицинска помощ с директора на ЦСМП - София д-р Георги Гелев.

Двамата разговаряха за действията на здравното министерство по организацията на спешната медицинска помощ по въздух. По линия на Националния план за възстановяване и устойчивост България предвижда да закупи 5 хеликоптера, които ще се използват за транспортиране на пациенти със спешни състояния. Още един хеликоптер ще бъде осигурен по проект, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г.

При посещението си в Районния координационен център към ЦСМП - София министър Сербезова разговаря със служителите относно логистиката на пациентите в София и областта и механизма за проверка на свободните болнични легла.

В края на месеца представители на българското здравно министерство, в т.ч. и на ЦСМП, ще посетят Истанбул и Анкара, където на място ще се запознаят с организацията на Спешната медицинска помощ там. Целта е обмяна на опит и добри практики, които да бъдат адаптирани у нас.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК