Депутатите сложиха край на "златните паспорти"

Темата стана повод за дълъг дебат в пленарната зала

17.02.2022 | 12:20 Редактор: Здравко Черкезов

Край на "златните паспорти". На първо четене депутатите премахната възможността за получаване на българско гражданство срещу инвестиция. 

Темата стана повод за дълъг дебат в пленарната зала. На вниманието на народните представители бяха предложени три законопроекта за промени в Закона за българското гражданство, но народните представители приеха само този на Министерския съвет, като "за" него гласуваха 218 народни представители, без "против" и "въздържали се".

"Да премахнем възможността хора, които нямат трайна връзка с България, които даже не пребивават трайно в страната, по бърза процедура и писта да стават български граждани, а с това и граждани на европейския съюз", обясни правосъдният министър Надежда Йорданова.

"Това, че българско гражданство се продава, не е новина. Днес ще затворим една от вратите", обяви Крум Зарков от "БСП за България".

"Най-малкото е странно, че с финансови машинации някой си взима един паспорт и си заминава, където си е решил", коментира депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев.

Споровете преминаха към това как през годините "златните паспорти" са се появили и защо точно сега от ДПС поставят този въпрос на дневен ред.

"Искам да обърна внимание на законопроектите, които са внесли ДПС. Хубаво е, когато ДПС говорят за отмяна на златните паспорти, да знаем, че и монетата има две страни. Явно сте преживели катарзис", обяви депутатът от "Продължаваме промяната" Петър Куленски.

"Ще ви припомня, че миналата седмица вашият премиер, вашият лидер, вашето слънце пред нас обеща да подкрепят законопроекта за пълна проверка на всички паспорти, а сега се отмятате. Да ви припомня ли: "канадски гражданин съм, не съм канадски гражданин". През 20 секунди на различно мнение. Въобще, сте пълна "куролация", каза Хамид Хамид, имайки предвид лапсуса на премиера в пленарната зала. 

От ГЕРБ все пак поискаха да се запази възможността етнически българи да получават гражданство по улеснена процедура.  

"В Северна Македония се унищожени голяма част от документите, които показват, че тези хора са с български произход. Оттам идва проблемът", обясни Тома Биков.

ДПС поиска и пълна проверка на всички издадени "златни паспорти". Идеята беше отхвърлена с мотива, че проверките вече били започнали.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години