ДПС иска министър Йорданова да бъде разпитана за "златните паспорти"

Карадайъ коментира, че било практика на управляващите да боравят "единствено с медийни внушения"

09.02.2022 | 12:07 Редактор: Теодора Патронова

ДПС сезира главния прокурор във връзка с изказване на министър Надежда Йорданова за "златните паспорти" и настоява тя да бъде разпитана. Това заяви на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ ДПС Хамид Хамид. Той уточни, че, във връзка с подадения от партията сигнал за "златните паспорти" и над 120 случая на придобиване на българско гражданство от китайци и руснаци, от ДПС правят допълнение към него и днес изпращат сигнал до главния прокурор във връзка с изявление на правосъдния министър Надежда Йорданова.

"Категорично заявяваме, че нито ДПС, нито който е да е народен представител от ДПС, нито който и да е член на ДПС, има каквато и да е връзка с така наречените "златни паспорти", нито има адвокатска кантора, която се занимава с придобиване на българско гражданство. Настояваме прокуратурата да разпита министър Йорданова, защото явно тя има информация, която е от значение по проверката на "златните паспорти". Нека министър Йорданова бъде така добра и да предостави тази информация на разследващите органи за пълно изясняване на картината", каза Хамид.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че явно било практика на управляващите да боравят "единствено с медийни внушения". Такъв случай според него е изявлението на министър-председателя Кирил Петков в петък, по време на което той отново е отворил темата, свързана с Българска банка за развитие и Пеевски.

Карадайъ посочи, че на сайта на Народното събрание е публикуван отговор на питане от народния представител Йордан Цонев от 19 август до тогавашния министър на икономиката Кирил Петков. Отговорът му е от 26 август 2021 г., където той твърди: "Ние не видяхме директно участие на г-н Делян Пеевски с други кредитополучатели", посочи Карадайъ.

"Тоест, когато се подписва, казва - ние нямаме информация за г-н Пеевски, а когато става въпрос за медийни внушения, вече говори обратното. Закононарушенията за тези хора вече станаха практика, явно г-н Кирил Петков и сам не си вярва вече на своя подпис", коментира Карадайъ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Нямам какво да кажа по този въпрос Сигнализирай за неуместен коментар