Министерството на правосъдието ще поиска отмяната на "златните паспорти"

Проверяват три министерства след сигнала на ДПС за злоупотреби с даване на българско гражданство

08.02.2022 | 17:59 Редактор: Ваня Кузманова

Прокурори влязоха в Агенцията по инвестициите и три министерства заради т.нар. "златни паспорти". Това са издавани документи за българско гражданство на чужденци срещу инвестиции в страната. Разследва се организирана престъпна група, действала в последните 6 години. 

Прокуратурата работи по сигнал на Хамид Хамид от ДПС. Ще се проверява дали между 2015 и 2021 година организирана престъпна група е съдействала за издаване на "златни паспорти" на чужди граждани срещу инвестиции. 

"Организирана престъпна група, която е създадена с користна цел – да придобива имущество по незаконосъобразен начин във връзка с осигуряване на българско гражданство на чужди граждани по натурализация чрез инвестиции. Евентуално в тази престъпна група са участвали и служители на Българската агенция за инвестиции", заяви говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев. 

Директорът на Агенцията по инвестиции Стамен Янев, който е на поста от 2015 година, отрече да е имало обиск и заяви, че в Агенцията спазват законите. 

"Няма влизане в сградата вчера, има искане за документи, подготвяме ги да ги дадем. Ние единствено предоставяме удостоверения, на тяхна база се кандидатства. Нямаме обратна връзка докъде са стигнали процедурите с всеки един, който е кандидатствал", посочи Янев.  

От прокуратурата не казаха за какъв брой паспорти става въпрос и хора от каква националност са ги получили. 

"Интересите на Република България могат да бъдат застрашени относно членството на България в Шенген и премахването на визите за САЩ", допълни Христо Кръстев. 

От 2013 година е възможно чужденци да стават български граждани срещу инвестиция в размер на 1 млн. лева. Оттогава са издадени 116 златни паспорта. ДПС вкара темата в дневния ред след скандала "Магнитски" и замесването на депутата Делян Пеевски. Сега желание за промени в закона и отпадане на "златните паспорти" декларират всички. 

"Ние не получаваме информация кое лице е получило и кое не е получило. Българската агенция за инвестиции има компетентност да удостовери наличието на факт, а след това лицето е задължено да информира агенцията и ако има такива случаи, се предприемат съответните действия", допълни Стамен Янев. 

"Не е показало ефективност и трябва да бъде отменено. Гледаме в една посока, обсъдихме и други въпроси. Ние ще работим. Получили сме исканията, подготвили сме документите", каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова. 

В хода на разследването трябва да се изясни дали всички притежатели са направили инвестиция от минимум 1 млн. лева. Ако това е така, в държавната хазна трябва да бъде отчетен приход над 100 млн. лева от "златните паспорти". 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК