Раздор в управляващата коалиция заради АЕЦ "Белене" след изказване на премиера

Кметът на Белене Милен Дулев покани премиера и министъра на енергетиката

16.02.2022 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Сигнали за раздор в управляващата коалиция заради АЕЦ "Белене". Те дойдоха от Изпълнителното бюро на БСП след изказвания на премиера Кирил Петков.

35 години след старта на проекта за АЕЦ "Белене", непостроената атомна централа отново всява напрежение. Проектът започва през 1987 година, следват замразявания, няколко старта на строежа, но и нови спирания. Докато отново не е заложен като приоритет в коалиционното споразумение за кабинета "Петков", което от БСП настояват да се спазва. 

Повод стана изказване на премиера, че централата няма да се строи, но ще се мисли за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй". 

"За втори път Кирил Петков си позволява да казва кой проект е рентабилен и кой - не. Ние трябва да преценим дали има нужда от нови ядрени мощности, каква ще бъде площадката, какъв да бъде типът на реакторите", заяви Драгомир Стойнев от БСП.

"Ние просто светваме лампата, с което предупреждаваме, че всеки е длъжен и трябва да спазва коалиционното споразумение, за да има стабилност в страната", подчерта той.

От опозицията видяха напрежение в управлението.

"Какво крепи тази коалиция? Дали е желанието да се направи нещо добро за България или просто жаждата за власт? Това е големият въпрос", заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ. 

Според "Продължаваме промяната" властта е стабилна, а за централата ще се правят анализи. 

"Ще се придържаме към коалиционното споразумение. Да видим дали АЕЦ "Белене", дали нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат изградени. Ние считаме, че коалиционното споразумение е такова - в тази посока разглеждаме възможностите", посочи Радослав Рибарски.

И другият партньор в управлението не видя проблем. Според "Демократична България" атомната централа не трябва да се строи. 

"Никой не може да забрани на никого, включително и на премиера и на действащ политик, определени реалности да ги коментира, защото от наша гледна точка те са такива. Не виждам напрежение, не виждам проблем. Наистина просто трябва да има анализ", отбеляза Христо Иванов.

Кметът на Белене Милен Дулев покани премиера и министъра на енергетиката да посетят площадката на място.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
недалновидност
преди 2 години
За какво ние да изграждаме нова АЕЦ, и да наливаме милиарди, като цената на тока се определя на Европейската Енергийна Борса!? И пет централи да изградим, пак ще купуваме тока на високи цени! Сигнализирай за неуместен коментар