България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имаме резервен план при евентуално спиране на доставките на газ от Русия

Радослав Рибарски посочи кога се очаква да отпадне мораториумът

16.02.2022 | 09:34 Редактор: Тодор Петров

България търси алтернативи за газ при евентуално спиране на доставките от Русия.

"Няма притеснения, че може да спрат доставките от Русия. Дори намекът за деескалация доведе до рязко понижаване на цените на природния газ на международните пазари. Това е добър знак, надяваме се да не се стига до намаляване и прекъсване на доставките", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски.

Държавата ни има алтернатива, която води до оптимално използване на запасите в Чирен, за да преминем през евентуална криза. Плановете са разписани и са публични, стана ясно от думите му. 

"Резервният план с втечнения газ се обсъжда отдавна и е вариант за диверсификация, но може би ще стане реалност в следващите няколко години", посочи още Рибарски в "България сутрин".

Компенсациите стигат до потребителите, отразени са в последната им сметка, увери депутатът от "Продължаваме промяната". 

"Проверяваме за сметки, в които не са отразени тези компенсации. Към момента не сме видели такива. Бюджетните организации нямат резерви, не могат да пренесат тази висока цена в своите крайни продукти. Надяваме се, като се върнат от САЩ министрите Николов и Василев, да помислим за по-дългосрочен вариант за снабдяваме с ел. енергия за тези домакинства", заяви Рибарски.

Стремежът на управляващите е мораториумът да отпадне по-рано от края на март, но това все още не е сигурно. Рибарски се надява следващата седмица или в началото на март да има яснота какво предстои.

"Разчитаме на КЕВР за друг поглед над нещата. Съществуват всякакви хипотези, цените може да се повишат. Следващите седмици също ще има компенсации, поемаме сериозен удар", изтъкна Рибарски.

Председателят на Комисията по енергетика отбеляза, че АЕЦ "Белене" в момента не се изгражда. Предстои да видим какви ще са настроенията на Европейската комисия спрямо изграждането на нови проекти. 

"Инфраструктурата на АЕЦ "Козлодуй" би оптимизирала инвестиционните разходи за изграждане на бъдеща атомна електроцентрала. Имаме достатъчно енергия, износът не е спирал, продаваме големи количества, всички електроцентрали работят", каза още Рибарски.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК