На пазар с Мика Зайкова: Плашещо поскъпване на продуктите от склада до магазина

Нещата отиват на много зле за бедния човек, смята икономистът

14.02.2022 | 18:51 Редактор: Ваня Кузманова

Електронно табло пред Министерството на икономиката показва всеки ден цените на едро на основните храни. Идеята е хората да бъдат информирани и да няма злоупотреби. Пред таблото застана и икономистът и бивш депутат Мика Зайкова. 

"Това табло засега нищо не ми говори, искам да го сравня с цените в магазина. Тези цени на едро, които са дадени на това табло, се вдигат ежедневно, особено за продуктите, които търпят преработка - сирене, кашкавал, месо", каза финансовият експерт доц.  

Записваме си цените на няколко продукта и решаваме да проверим каква е разликата между цените на едро и тези в произволно избран супермаркет. Избираме няколко продукта: сирене, кашкавал, краве масло, олио, ориз, брашно, замразено пиле, шпеков салам, кайма смес, домати и краставици.

Според таблото пред Министерството на икономиката те струват общо: 59,62 лв. В супермаркета обаче, цената е 110,81 лв. Разликата е от над 51 лева. 

"Виждате, че разликата е почти двойна или 85% надценка, а това е един от евтините супермаркети. Нещата отиват много, много зле за бедния човек", посочи Мика Зайкова. 

Тя подчерта, че магазините плащат промишлен ток, който е много скъп, освен това в България има 20 на сто ДДС върху храните. В 19 страни от ЕС ДДС върху храните е до 10%. 

Прогнозата на Мика Зайкова е песимистична. Тя смята, че инфлацията у нас ще продължава да расте. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК