България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На фона на инфлацията: Все повече българи теглят депозити за много ниски суми

"Богатите хора инвестират в имоти", каза финансовият анализатор Десислава Николова

14.02.2022 | 09:40 Редактор: Искра Ангелова

Все повече хора с депозити за сравнително ниски суми, теглят парите си от банките на фона на нулевите лихви по влоговете и високата инфлация.

"Това, което показва статистиката на БНБ, е, че малките депозити, които са от 1000 до 5000 лв., намаляват. Някои казват, че една от причините е, че хората нямат средства и заради това прибягват до спестяванията си в банките. Донякъде е така, особено онези, които са били засегнати по-сериозно от кризата. Но ако погледнем доходите на НСИ - няма причина да се притесняваме, че системно обедняваме", каза финансовият анализатор Десислава Николова в студиото на "България сутрин".

Според нея хората теглят малките си суми от банките, защото не виждат икономически смисъл да ги държат в тях.

"Колегите инвестиционни посредници също отчитат ръст в продажбите на своите продукти. Може би забелязваме период, в който хората започват да търсят алтернативите на депозита. Една година става, откакто 3 големи банки в страната преустановиха предлагането на срочни депозити. Този процес не беше напълно разбран, тъй като беше много негативно възприет от населението", допълни Николова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ българинът трябва да си създаде инвестиционна култура.

"Има едно схващане, което е много погрешно, че ако аз инвестирам във финансовите пазари - трябва да се случи с много висока сума и ефектът трябва да е мигновен. Има спестовни схеми, които са с 40-50 лв. на месец минимална вноска. Психологически момент е да започнем да правим нещо с парите си", подчерта финансовият анализатор.

И добави, че няма идентификация, че лихвите по влоговете ще започнат да нарастват.

"Богатите хора инвестират в имоти. Инфлацията не е чак толкова голяма, колкото самите очаквания към нея. Тя ще се запази, не е временно явление. А хората с ниски доходи са най-засегнати", коментира Десислава Николова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК