Финансови експерти: Инфлацията не е галопираща, но българинът трябва да свие потреблението

Емил Хърсев и Красимир Катев с коментар в предаването "Денят ON AIR"

21.12.2021 | 21:43 Редактор: Ваня Кузманова

Има ли механизми за овладяване на инфлацията? 

"Инфлацията не е галопираща, но е сериозно увеличена спрямо последните 10 години. Има мерки, но банките не провеждат антиинфлационна политика", посочи финансовият експерт Емил Хърсев

От изказването му стана ясно, че когато имаме инфлация на еврото, ние внасяме инфлацията у дома. Според него носим всички негативи на еврото, но нямаме възможност да ползваме позитивите му. 

"Поради особеността на валутния борд ние сме в по-добра ситуация. Ефектът от него е по-скоро благоприятен", заяви финансовият експерт Красимир Катев в студиото на "Денят ON AIR"

На въпроса какво може да направи обикновеният българин, за да се справи с инфлацията, той отговори по следния начин:

Нищо друго не може да направи освен да си свие потреблението. Доходът на българина нарасна с 10%, заплатите ще продължат да растат.

"Тенденцията е в посока на укротяване на цените. Добрата новина е, че бюджетът е в добро състояние", каза Катев пред Bulgaria ON AIR

Двамата събеседниците обединиха мнение, че не е проблем, че бюджетът не приет. 

"Мораториумът е политическо подхлъзване, март месец ще има актуализация. Но все пак това не е дългосрочен проблем, а временна мярка", заяви Красимир Катев. А според Хърсев мораториумът е отлагане на решението или по-скоро липса на решение.  

И двамата заключиха, че банковата системата е в стабилно състояние и лихвите, дори и да се повишат, ще бъде с малко.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК