Инфлацията у нас достигна рекорд за последните 10 години

През ноември хлябът е поскъпнал със 7,8%, а олиото с 1,7%

15.12.2021 | 15:02 Редактор: Теодора Патронова
Инфлацията у нас достигна рекорд за последните 10 години

Инфлацията в България продължава да набира скорост. През ноември 2021 г. поскъпването на стоките и услугите в страната достига 7,3% спрямо същия месец година по-рано. Това е рекорд за последните 10 години.

Натрупаната инфлация от началото на годината до края на ноември е 6,8%, а месечната – спрямо октомври, е 1,4%. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

За година през ноември най-сериозно е поскъпването при транспорта – 22%, което се обяснява със скока на цените на горивата. Режийните за дома - ток, вода, парно, поскъпват с 10%, а храните, заемащи най-голям дял в потребителската кошница – със 7,2%. 

На месечна база цените за топлинна енергия за отопление са нараснали с 18,9%. Цената на газообразните горива за битови нужди се е повишила с 6,4%, а на въглищата - с 23,3%. Повишението при дизеловото гориво е 4,3%, а при бензина – 3%.

През ноември хлябът е поскъпнал със 7,8%, а олиото с 1,7%. За месец цената на лещата е скочила с 5,4%, а тази на киселото мляко - с 4,2%. Сиренето е с 3,5% по-скъпо отколкото през октомври.

На фона на пандемията се наблюдава огромна несигурност за това как този темп на инфлацията ще се развие идните месеци и за България.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК