България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Най-ощетени ще сме, ако теглим пари в брой, имотите ще продължават да поскъпват

"99% от изтеглените кредити в България са с плаваща лихва", каза Тихомир Тошев

29.12.2021 | 08:25 Редактор: Искра Ангелова

Очаква се новата година да дойде с нови, по-високи банкови такси. Някои от трезорите са избрали да вдигнат таксите за теглене на каса. Повече ще плащаме и при местене на пари от сметка в сметка, както когато сметките са в една и съща банка, така и ако са в различни. 

"В последните 10 години банковите такси в цяла Европа нарастват. Обяснението е ясно - поскъпва обслужването в офис. Ако видите и сравните, ще видите, че някои банки не увеличават таксите на онлайн банкирането, а някои ги вдигат между 0, 10 лв. и 0,20 лв. Но тези, които са в офис, започват да се увеличава и обслужването", каза кредитният консултант и финансов анализатор Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че и наемите на банките също се покачват.

"Има инфлация, самият разход да се поддържа офис нараства. В следващите години ще виждаме как банките ще оптимизират клоновата си мрежа. На голяма част от банките таксите за онлайн банкирането са минимални. Има и доста операции без такси. Преди години Европейският парламент забеляза, че банковите такси нарастват в доста различни страни, тогава се въведе евродиректива, която след това се обърна в закон. И сега всяка една банка в ЕС е длъжна да предлага на потребителите банкова сметка с обикновените операции. Там таксите трябва да са около средните", допълни Тошев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му най-ощетени ще бъдем, ако продължаваме да теглим пари и да внасяме пари в брой.

"Българите сме с най-ниско проникване на кредитни карти в ЕС. Дори в Сърбия хората масово ползват карти за всякакъв тип плащания, ние все още предпочитаме кеш, предпочитаме да влезем в банката и да изтеглим пари. Не искаме да се отворим към кредитните карти, които са един страхотен инструмент", коментира финансовият анализатор.

2021 година се оказва рекордна за ипотечните кредити.

"Банките трябва да са по-внимателни в отпускането на ипотечни кредити. Може би над 5 млрд. ще са раздадените ипотеки, което е абсолютен рекорд за българския пазар. Лихвите продължават да намаляват и засега тенденцията е надолу. Така ипотечният пазар ще продължи да привлича все повече и повече хора, за да си закупят жилище. 99% от изтеглите кредити в България са с плаваща лихва. Потребителите трябва да са спокойни, защото ние наблюдаваме пазари с доста по-голяма история", добави Тихомир Тошев.

И посочи, ако лихвите се покачат, месечната вноска ще скочи до 10% в рамките на няколко години.

"Но това също е решимо - рефинансиране. На пазара винаги банки, които са по-агресивни и искат да си напълнят портфейлите. Много малък е процентът на лошите кредити. Повечето хора успяват да се справят. Не очаквам поевтиняване на имотите, напротив - плавен ръст нагоре. Продължава търсенето да е изключително голямо", сподели кредитният консултант.

И очаква развитие с криптовалутите, но хората трябва да са много внимателни.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 2 години
Най-ощетени са тези които имат пари и не ги влагат в нещо. Световнта финансова система отчита голямо нарастване на депозитите. Стратегията е драстично намаляване на реалната стойност на тези пари, това ще стане чрез целенасочено обезценяване на тази хартия. Ако някой си мисли, че цените няма да вървят само нагоре жестоко се лъже. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
брокерите са заинтересовани да говорят че имотите ще поскъпват за да вдигат цените и да гушкат пари от тази работа. След това ще се спука балона а те ще отидат да харчат парите си до зараждането на следващия балон. Та половината от София е с апартаменти в които никога никой няма да живее. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
разбира се че брокерите ще говорят как ще поскъпват имотите докато не се спука балона. После брокерите ще си приберат комисионната и ще се изнижат. Сигнализирай за неуместен коментар