След края на мораториума: Чакат ли ни по-високи цени на електроенергията?

Замразяването на цените е в сила до 31 март

13.02.2022 | 18:49 Редактор: Жаклина Иванова

Чакат ли ни по-високи цени на електроенергията след края на мораториума, наложен от Народното събрание? Пред Българското национално радио новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране - Станислав Тодоров,  посочи, че такива предпоставки няма.

Едно от първите решение на новото управляващо мнозинство беше налагането на мораториум върху цените на тока, парното и водата. Замразяването е в сила до 31 март. Според новия председател на енергийния регулатор няма причини след това цените да скочат рязко.

"Истина е, че в някои случаи, когато икономическите оператори или фирмите са сключили договори, които са на много по-висока цена, примерно не са сключили дългосрочни договори, тогава компенсацията може да не достига до тях и е възможно заради това да се са вдигнали цените. Също така е възможно просто да нямат желание да намаляват цените", изтъкна той.
 
Детайлните разходи и анализи от регулатора трябва да бъдат направени и те ще бъдат направени в следващите 10 дни, каза Тодоров, но поясни, че комисията няма много широки правомощия.

"Това, което може да направят КЕВР, правителството и Народното събрание, е да дадат някаква яснота и хоризонт, както на българските потребители, така и на предприятията за това какво следва, какво ще се случи в следващите 6 месеца", подчерта той.

Новият председател увери, че Комисията за енергийно и водно регулиране ще разследва сделки за продажба на природен газ.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
"Това, което може да направят КЕВР, правителството и Народното събрание, е да дадат някаква яснота и хоризонт, както на българските потребители, така и на предприятията за това какво следва, какво ще се случи в следващите 6 месеца" - а дано... Сигнализирай за неуместен коментар