България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Енергийни експерти: Рискуваме "Газпром" да ни извие ръцете и условията да не са добри за потребителите

Коментар на Димитър Иванов и Мартин Димитров

15.02.2022 | 08:54 Редактор: Ваня Кузманова

Вицепремиерът и министъра на финансите Асен Василев е на работно посещение във Вашингтон. В делегацията заедно с него са министърът на енергетиката Александър Николов и представители на ръководствата на АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

"Спират се газовите проекти, няма да се заместват въглищните централи с газ, тъй като руската зависимост се изважда напред като опасна за енергетиката. Това, в комбинация от отказа от реализацията на АЕЦ "Белене", са най-важните неща през следващите 10-15 години. Ще започнем да губим базовите си мощности, това ще повлияе много зле на ситуацията", заяви енергийният експерт Димитър Иванов в студиото на "България сутрин".

Той смята, че  възможността да се развива икономиката означава да се развива и енергетиката. 

"След месеци обяснение така и не се разбра, че основната причина за увеличението на цените на електроенергията на европейските пазари, е цената на природния газ и цената на въглищата, което няма нищо общо с европейския зелен пакт, а със структурни проблеми на пазарите. На визитата в САЩ не трябва да ѝ предаваме особено значение. България трябва ясно да дефинира стратегия за газова диверсификация за доставките. Рискуваме "Газпром" да извие ръцете ни и да постигне най-добрите условия за руската компания, а не за българските потребители", посочи Мартин Владимиров от "Центъра за изследване на демокрацията" пред Bulgaria ON AIR

Димитър Иванов допълни, че е възможно делегацията ни да се върне от САЩ с договори за втечнен газ. 

"На този етап не са необходими нови ядрени мощности. Ние не очакваме недостиг на електроенергия. Съществуващите мощности на газ и на водни електроцентрали са достатъчни, за да покрият дисбалансите. Зависимостта ни от изкопаеми горива натиска цената нагоре. АЕЦ "Белене" е твърде скъп проект и в следващите 3 десетилетия не би се възвърнал", коментира Владимиров.  

Енергийният експерт заключи, че проектът АЕЦ "Белене" няма да бъде на загуба. 

"С въглищата се разделяме. Изборът ни е или въглеродно неутрална енергетика, или високи цени", допълни той.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
scott
преди 2 години
че то, добрите условия за потребителите не са били цел ва вито едно правителдтво досега. спирай газът, да рухва потреблението и чао. Сигнализирай за неуместен коментар