Мариета Райкова: Рискуваме делата да започнат отначало при закриване на Спецправосъдието

"Ще има спорове между съдилищата кой трябва да гледа делото", посочи тя

14.02.2022 | 17:20 Редактор: Ваня Кузманова

Закриването на специализирането правосъдие. Какви рискове крие този ход? 

"Изготвихме становище с оглед общественото обсъждане на законопроекта. Законопроектът се лансира в обществото в съдебна реформа, да не кажа единствената възможна за момента, която да направи този парламент. Поне така се представя. А с нея се предлага с този законопроект закриване на специализираното правосъдие и ликвидиране на кариерни бонуси на други звена. Рисковете сме ги изтъквали и преди с оглед предходните законопроекти. Рискът е за делата, които се гледат в този съд. Рискът е те да започнат отначало", посочи председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова в студиото на "Опорни хора"

По думите ѝ формално, когато се чете законопроектът, изглежда, че започнатите ще се догледат, другите, които така или иначе не са започнати, се разпращат в страната по местоизвършване на престъплението. 

"Ще има спорове между съдилищата кой точно трябва да го гледа, но темата не е точно за тези дела, а тези, които ще се довършат. Уредено е те да преминат към градския съд по подсъдност и да се довършат от съставите, от които са започнати в специализиран съд. Привидно изглежда, че авторът на законопроекта е решил проблема с тези дела, но това не е така. Това не е така, защото никога в наказателното правораздаване не е правена тази процедура. Наказателно дело, стигнало до средата, да се премести в друг съд и да продължи", допълни Райкова. 

Нейното мнение е, че никой не е мислил къде ще се съхраняват тези дела, тъй като има дела, които заемат цели помещения. 

"Не знам къде ще отидат. Всъщност, в законопроекта е казано представителите на закриваните институции да организират това преминаване на дела и активи към другите съдилища. По-интересно е, че няма разпоредба, пък приемащите институции да поемат задълженията", каза председателят на Специализирания наказателен съд пред Bulgaria ON AIR.

"Значи тези проблеми може би ги схваща само човек, който се е занимавал с наказателно правораздаване. Предвидено е да се командироват съдиите в Градския съд, за да ги догледат, но примерно аз може да не съм съгласна да бъда командирована", заяви Райкова. 

И завърши, че делата не стоят на трупчета в Специализирания съд.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК