Премиерът на разпит - докъде ще стигне напрежението между властта и прокуратурата?

Доц. Киселова коментира и рисковете от закриването на спецправосъдието

07.02.2022 | 20:02 Редактор: Тодор Петров

Върховната касационна прокуратура призова на разпит премиера Кирил Петков след оповестените от него имена на лица, които според него са в основата на извършена икономическа и криминална престъпност 

"Очакваме решение на Конституционния съд, тече обсъждане за закриване на специализираното правосъдие. Нормално е прокуратурата да прояви по-видима активност. Част от комуникацията е по-скоро PR. Прокуратурата може да вгорчи малко живота на част от представителите на изпълнителната власт. Показва, че когато реши, наистина може да работи", коментира преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова в предаването "Денят ON AIR".

Тя предположи, че за част от имената, които премиерът Петков спомена на брифинг днес, ще бъдат оповестени данни за образувани производства. Някои от тях обаче били с давност 2020 г. или по-рано.

Доц. Киселова посочи пред Bulgaria ON AIR, че даването на списък ще бъде законен повод за прокуратурата да направи проверка. 

Според нея Конституционният съд ще отговори, че е възможно правосъдният министър да внесе предложения в пленума на Висшия съдебен съвет за отстраняване от длъжност на главния прокурор

"Трябва да бъдат събрани 17 гласа от 21. Едва ли може да се случи в рамките на едно заседание, защото г-н Гешев има право да бъде изслушан. Поне две заседания ще са необходими. Искането трябва да бъде мотивирано добре, за да убеди поне обществото, че проблемът не е личностен, а е нарушение на закона", заяви гостът на Ганиела Ангелова.

Междувременно, министърът на правосъдието Надежда Йорданова отклони поканата на КПКОНПИ да се яви на разговор, а според доц. Киселова тя има право на това.

"Управляващите имат недоверие в прокуратурата и КПКОНПИ. Отказът да се сътрудничи на поканите е разбираем", отбеляза експертът по конституционно право.

На въпрос за временната комисия за промени в Конституцията, доц. Киселова отговори:

Депутатите от мнозинството за втори път не успяват да уловят нюанси в поведението на опозицията. След като не им предоставиха председателски места в постоянните комисии, можеха да не бързат да решават веднага състава. И ГЕРБ, и ДПС имат свои идеи и очакват консултации. Част от хората, които се противопоставят на тази реформа, се страхуват, че прокуратурата ще бъде извадена от съдебната власт. Предварително трябва да се заяви, че няма да има такава радикална промяна.

Доц. Киселова е на мнение, че има рискове от закриването на спецправосъдието. Има възможност магистратите да подадат заявление къде да бъдат прехвърлени - да се върнат в окръжен или апелативен съд/прокуратура. Амбицията в разписания законопроект е да не се стигне до зануляване и да тръгнат наново процесите, стана ясно още от думите ѝ.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК