Петков директно назова имена и казуси, ще се яви на разпит в прокуратурата

Премиерът: Прозрачността е най-важният елемент, който всички трябва да следваме

07.02.2022 | 17:43 Редактор: Тодор Петров

Прокуратурата започва проверка на списъка от лица, посочен от министър-председателя Кирил Петков по време на работната му среща с главния прокурор Иван Гешев в петък, съобщиха от държавното обвинение. 

По случая ще бъдат призовани и премиерът, и началникът на кабинета му Лена Бориславова, която също е присъствала на срещата. Според Кирил Петков посочените лица са в основата на извършена икономическа и криминална престъпност и спрямо тях не са предприети никакви действия. 

След съобщението на прокуратурата последва извънреден брифинг в Министерския съвет. Петков очаква среща с обвинител номер 1, за да повдигне определени теми и въпроси.

Премиерът е извикан във Върховната касационна прокуратура, за да даде обяснения. Той обаче не е получил своята призовка. Обяви, че не се притеснява и ще се яви на разпит, но също ще зададе своите въпроси.

"Прозрачността е най-важният елемент, който всички ние трябва да следваме. Не виждам каква е причината призовкарят да получава телефонни обаждания и да се връща. Бих се радвал да получа призовката пред вас", каза още Кирил Петков на брифинга пред медиите.

В призовката на Лена Бориславова се казва, че тя трябва да се яви във ВКП тази сряда. Двамата с Петков трябва да предоставят пълен списък с имената на лицата, които са замесени в казуси, свързани с криминални дейности у нас.

Премиерът обяви, че ще състави списък с публично известни факти и ще поиска информация от прокуратурата започнало ли е разследване. Сред тях е казусът с "Мата Хари" - била ли е разпитана тя, ясно ли е дали има общо с кюлчетата злато в спалнята на бившия премиер Борисов и докъде е стигнало разследването.

Петков ще иска информация по казуса със закона "Магнитски" и работи ли се по други имена, освен това на Васил Божков. Премиерът спомена имената на Пеевски, Манолев и Желязков.

Той ще поиска информация за заема на Българската банка за развитие и "Булгартрансгаз", за казус "Осемте джуджета" и други.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК