Прокуратурата проверява криминалния списък, посочен на Иван Гешев от Кирил Петков

Това са хора, които са в основата на престъпността у нас

07.02.2022 | 16:03 Редактор: Теодора Патронова
Прокуратурата проверява криминалния списък, посочен на Иван Гешев от Кирил Петков

Прокуратурата на Република България ще извърши обективна и всестранна проверка спрямо лицата, посочени от министър-председателя Кирил Петков и Лена Бориславова. 

По време на срещата с главния прокурор Иван Гешев, министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност. От своя страна главният прокурор е разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата.

Иван Гешев е изразил увереност, че ПРБ стриктно изпълнява и ще продължи да изпълнява законовите си правомощия, независимо от статута на проверяваните лица, съобщиха от прокуратурата.

Иван Гешев е сезирал заместник на главния прокурор при ВКП, отговарящ за отдели "Досъдебен" и "Специализиран", относно предоставената от министър-председателя информация за предприемането на незабавни действия съгласно нормативната уредба в Република България.

С оглед изясняване в пълнота на предоставената информация Кирил Петков и Лена Бориславова ще бъдат  призовани да се явят във ВКП с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК