Между величието и кича: Последният модел на Майстора за проекта "Другите българки"

Паралел между реалните музи на "Майстора" и съвременните транс модели от проекта "Другите българки"

04.02.2022 | 19:41 Редактор: Жаклина Иванова

След вълната от недоволство заради провокативна изложба с репродукции на Владимир Димитров-Майстора - паралел между реалните музи на "Майстора" и съвременните транс модели от проекта "Другите българки". Пред Bulgaria ON AIR говори Боянка Аракчиева - последният жив модел на Майстора.

Светец, изпратен от небето - така Боянка описва Владимир Димитров, единствен от всички, останал в историята на българската живопис като Майстора.

Големият художник я рисува, когато тя е дете - само на 8 години.

"Изпратен от Бога при нас в Шишковци - един светец, добър и благ, да увековечи Рая на земята", сподели Аракчиева.

Близо век по-късно моделите са други и предизвикват скандал. Транссексуални, облечени с носии, позират за изложбата "Другите българки" с репродукции на Майстора.

"Това не трябва да се подценява. Това трябва да се издига в култ. Колкото страни да е обиколил, не е подценил чуждото изкуството, но и не е взел нещо от там, за да го пренесе в своето", каза тя.

Организации и политически партии настояват изложбата да бъде отменена преди официалното ѝ откриване на 8 март. А новият прочит на изкуството не е за всеки, категорични са участниците в проекта.

"Ние имаме огромно уважение към Майстора. Той за нас е икона. Не се опитваме да заместим неговото изкуство или да се подиграваме. Това е съпоставка как живеят транс жените и колко са потискани от обществото. В случая, когато Майстора е рисувал българките - тогава жената също не е имала права", сподели Мелиса Рангелова.

А въпросът ражда ли новото време нови стандарти в изкуството, остава открит.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
4 rate up comment rate down comment 0
Велика
преди 2 години
Варварите идват! Варварите са тук! Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 0
Велика
преди 2 години
Това не е изкуство, а кич! Интелектуално безсилие - да се скриеш зад творбите на един голям майстор! Унижение и подигравка и за самите участници в това безобразие. Как не са усетили, че злоупотребяват с другостта им?! Просто някой ги е използвал за своите комерсиални цели. А "авторът" да си посипе главата с пепел! Това не е творчество, а злоупотреба с хора и с чуждо изкуство! Липсва каквато и да било художествена стойност. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 0
Мира
преди 2 години
Толкова ли не можаха да измислят нещо смислено в подкрепа на транссексуалните хора, та трябва да паразитират върху нечие изкуство. Техният проект не бил за всеки - ах, недей - толкова възвишена идея, а ние простосмъртните имаме простотията да не я разбираме... Сигнализирай за неуместен коментар