Вълна от недоволство заради скандалната изложба с репродукции на Майстора

Трансмодели позират както моделите на емблематичния български художник

03.02.2022 | 19:36 Редактор: Жаклина Иванова

Вълна от недоволство заради изложба с репродукции на Владимир Димитров-Майстора. Трансмодели позират както моделите на емблематичния български художник. Проектът е финансиран от Национален фонд "Култура", а организации и партии настояват изложбата незабавно да бъде отменена.

Изложбата "Другите българки" представя личните истории на група транссексуални модели в България. Мъже с различна сексуална ориентация позират, облечени в носии, също както мадоните на емблематичния български художник. Автор на проекта е художникът Михаил Вучков.

"Когато почнах да навлизам в темата - да видя какво прави държавата за тези хора - правно и медицински, осъзнах, че нищо не прави. Коя е другата група, която е толкова дискриминирана колкото тях в съвремието? Не успях да намеря отговор на този въпрос. Жената преди ерата на феминизма е точно толкова притисната в ъгъла, колкото съвременната трансжена днес. Години търсих хора, които са съгласни да разкажат за техните истории", сподели той.

Проектът е подкрепен от Национален фонд "Култура". През 2020 г. държавата отпуска 10 000 лв., за да се реализира изложбата. Тогава културен министър е Боил Банов, а част от комисията, одобрила финансирането, е Симеон Василев.

"Изкуството не трябва само да ни радва, а и да създава диалог по обществени теми. Социално ангажираните изкуства са една от най-младите програми на фонд "Култура". Проектът отговаря на всички критерии - маргинализирана група, различен съвременен прочит, творчески подход. Той беше оценен високо от комисията", каза той.

Новината за реализирането, както и финансирането на изложбата предизвика остри реакции. От ВМРО настояват изложбата да бъде отменена и остро осъждат решението за финансиране с държавни пари.

"Това е гавра с паметта на Майстора, гавра със заряда на неговото изкуство, което е насочено към увековечаване на възрожденския идеал на българина", посочи Искрен Веселинов от ВМРО.

Културните среди също реагираха остро.

"Владимир Димитров-Майстора е икона и върху икони трудно се правят интерпретации", смята Вежди Рашидов.

Тази година се навършват 140 години от раждането на Владимир Димитров-Майстора. Изложбата "Другите българки" ще бъде представена на Деня на жената 8 март в пространството за културни събития "The Steps".

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК