Изложбата "Другите българки" скандализира - транссексуални позират като модели на Майстора

ВМРО: Унижение за българската култура, обществото, истинските жени и големия художник

03.02.2022 | 10:48 Редактор: Тодор Петров
Изложбата

Изложба на име "Другите българки" ще бъде реализирана на 8 март. Тя представя транссексуални, които позират като модели на Владимир Димитров-Майстора, а проектът е на Михаил Вучков. 

Зад инициативата застават фондацията "Single Step", онлайн изданието Out.bg, страницата "Не на нетолерантността", Национален фонд "Култура" и филантропът Георги Балинов.

Вучков, който работи по изложбата "Другите българки" от 2010 година, бил вдъхновен от личните истории на цяла група транссексуални момичета в България. Сред моделите му е бившият културист Тихомир, който вече се представя като Мелиса.

В социалните мрежи се развихри сериозна дискусия по темата, а от ВМРО реагираха остро на предстоящата изложба.

"ЛГБТИ общността и техните поддръжници, които разрушават основни морални ценности, след като направиха опит да стигнат до образователната система чрез серия от провокации като Истанбулската конвенция, които от ВМРО спряхме, все пак посегнаха и на културата в България", се казва в тяхната позиция.

"Скандалната провокация картините на Майстора да бъдат заменени с транссексуални мъже във фотосесията е подигравка с паметта на големия български художник. Това е унижение за българската култура. Това е унижение за българското общество. Това е унижение за истинските жени, които Майстора е нарисувал в платната си. Това е унижение за всички българи", допълват от ВМРО

"Още по-скандален и недопустим е фактът, че това извращение е финансирано от Национален фонд „Култура“ и Министерството на културата. Няма значение кой министър го е допуснал. Факт е, че в интернет вече се вихрят снимки с тази гавра. Изложбата, обявена за 8 март, трябва да бъде спряна.

Неолибералните злоупотреби с ценностите на обществата в християнска Европа, подхвърлени като „пърформанси“, трябва да бъдат прекратени. Българката като жена и майка винаги е била издигана в култ както в народното творчество, така и в литературата и в народните обичаи. Да замениш красивите българки на Майстора, които са истински биологични жени с неподправена красота, с мъже, които се гримират и оскверняват и женските народни носии, това вече е непростимо!

Утре ще сложите жени, изживяващи се като мъже, в мъжките персонажи на великия художник ли? Разберете го веднъж завинаги – половете са два – мъжки и женски. Така Господ е създал човека. И семейството е от баща-мъж, майка-жена и техните деца. Всичко друго е подмяна и извращение!", категорични са от ВМРО.

И настояват да се потърси отговорност "от тези, които са отпуснали 10 000 лева, платени от нашите данъци, без да ни питат дали сме съгласни с това".

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
5 rate up comment rate down comment 2
Хасково
преди 2 години
Оставка за министъра на културата!!!Веднаага!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Стоянка
преди 2 години