Горещ спор за "зеления сертификат", Петков не бил поемал ангажимент за отпадането му

ГЕРБ твърди, че 30% от документите са фалшиви

02.02.2022 | 19:03 Редактор: Елеонора Танева

Все повече политици и специалисти се обявиха "за" отпадането на "зеления сертификат" у нас. Според съветника на министър-председателя проф. Радка Аргирова "зеленият сертификат" би могъл да отпадне като изискване в страната след от около месец. Тогава се очаква спад на заболеваемостта и отслабване на натиска върху здравната система.

Част от партиите в парламента обаче поискаха документът да отпадне веднага, защото според тях е неефективен. От "Възраждане" пък внасят жалба до Конституционния съд за отмяната на "зеления сертификат", която ще бъде подкрепена от депутати от "Има такъв народ". За отпадането изненадващо се обявиха и от ГЕРБ. 

"Правителството се провали по отношение на въвеждането на "зеления сертификат" в България. Хайде да си го кажем направо - Някой, когато ви иска сертификат, иска ли ви лична карта? По информацията, която имаме, 30% от "зелените сертификати" в България са фалшиви", заяви бившият здравен министър Костадин Ангелов.

Премиерът отрече да е казвал кога ще отпадне "зеленият сертификат". Лидерът на "Възраждане" твърдеше, че Петков е поел такъв ангажимент.

"Никакви ангажименти не са поемани от никой. Единственото нещо до този момент, което аз съм казал за "зеления сертификат" е, че може да отпадне при ниво на ваксинация над 60%. Другият вариант е при падане на броя на заетите интензивните легла на 5% от общия брой", уточни Петков.

Още следващата седмица очакванията са в столицата, която е първа по заболеваемост в страната, броят на заразените да намалее. Процентът на ваксинация обаче остава сравнително нисък и мерките в София остават.

"За една седмица имаме едва 6 000 ваксинирани. Много се радвам на обнадеждаващите прогнози, че до края на март едва ли не ще може да премахнем "зеления сертификат" и ще бъдат освободени нещата, но аз не ги виждам по този начин", заяви областният управител на София Иван Кючуков.

Учениците в столицата продължават да учат на ротационен принцип, а заведенията да работят до 22:00 часа с капацитет на 50%.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК