Проф. Аргирова: Има предложения "зеленият сертификат" да отпадне от следващия месец

Премиерът Кирил Петков коментира, че условията за това остават същите

02.02.2022 | 14:11 Редактор: Жаклина Иванова

Ръст в процента и броя на новозаразените с Ковид-19 за денонощието. Но за първи път в разгара на петата вълна има спад в заболеваемостта за последните две седмици.

Има предложения за отпадане на "зеления сертификат" през следващия месец. Това заяви съветникът на премиера Кирил Петков по актуалните въпроси, свързани с пандемията - проф. Радка Аргирова.

Част от политическите партии също искат отпадане на "зеления сертификат".

Премиерът Кирил Петков коментира, че условията за отпадането му остават същите - ръст на ваксинацията и под 5% заетост на интензивните легла.

От последните секвенирани проби у нас вече се открива втория подвариант на Омикрон, който не се улавя с PCR.

"Последните ни проучвания показаха наличие на три проби на коинфекция от грип и Ковид-19. Действително това са сред първите проби за страните около нас. При две от пробите се касае за Стелт вариант, който не може да се докаже с PCR. А другата е по класическия вариант на Омикрон. Те са една хетерогенна популация. Към момента не се налагат по-строги мерки. Една по-висока разумност у хората ще помогне много, но ситуацията е динамична, а мерките остават гъвкави", заяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК