Проф. Христова: Предписването на антибиотици за вирусна инфекция е строго противопоказно

"Омикрон в 40% от случаите протича без симптоми или с много леки", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

01.02.2022 | 20:38 Редактор: Ваня Кузманова

Отново ръст при положителните Ковид проби. На какво се дължи високата смъртност в България?

"Проблемът е сериозен, за мен основното е ниската степен на ваксинационно покритие. Доказано е многократно, че хората с ваксина или съответно с бустерна доза в рамките на последните два-три месеца, го изкарват много по-леко", заяви проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в студиото на "Денят ON AIR".  

"Предписването на антибиотици за вирусна инфекция е строго противопоказно и всъщност тези антибиотици у нас, които се използват за лечение - тяхната консумация в западните страни многократно е намаляла, докато при нас в пъти се е увеличила. Това води до по-тежко протичане и до създаване на проблеми в бъдеще", допълни проф. Христова. 

Нейното мнение е, че много се залага на лекарствата на Merck и Pfizer, тъй като тези препарати сa запазили своята активност. 

"Това, че се промени драстично вирусният вариант, не повлиява на лечението с тях. Трябва да е ясно, че лекарствата са минали през една тясна цедка и много експерти са проверявали детайлно какви са данните от изпитванията и от приложението след това", категорична е тя. 

"Последните ни проучвания показаха наличие на три проби на коинфекция от грип и Ковид-19. Докато при нас все още са единични пробите от него, в Индия е над 80% от пробите, което показва, че той превъзхожда първия подвариант в способността си да се разпространява и заразява", посочи директорът на НЦЗПБ пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ теоретично е вероятно лятото и есента нашият имунитет отново да спадне, а вирусът няма да спре да мутира, но след това се очаква по-слаба вълна. 

"Омикрон в 40% от случаите протича без симптоми или с много леки симптоми, тоест това са хора, които дори няма да си направят тест, защото смятат, че са здрави. Дозите зависят от варианта. Ако е силно променен като Омикрон, антигенно заобикалящ нашия имунитет, ние се нуждаем от активен имунитет, който може да се постигне само с бустер", заяви проф. Ива Христова.  

"Като цяло коинфекцията протича по-тежко. Желателно е при такива случаи да се правят по-често тестове. Ваксините за грип помагат, но трябва да има поне две седмици преди да разчитаме на изграден имунитет срещу грипния вирус, тоест малко е късно към момента за грипна ваксина", коментира тя

И завърши, че мерките са разписани в пандемичния план, а този път той се съобразява с много показатели и към момента не се налагат по-строги мерки. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК