Сметките за топло скачат с 50% след отпадането на мораториума?

Колкото повече отлагаме вдигането на цената, толкова по-голям ще е скокът, прогнозира инж. Кремен Георгиев

31.01.2022 | 20:28 Редактор: Елеонора Танева

Топлофикационните дружества и битовите потребители на природен газ ще получат компенсации заради високите цени на синьото гориво. 

"Компенсацията ще подобри малко състоянието на топлофикациите, но няма да реши проблема. Тъй като няма такива пари в държавата, които да компенсират разликата в цената на газа при правените изчисления и тази, която е в момента. Би трябвало според цената на входа да се определя цената на изхода. Най-нормалното е двете цени да следват един и същи темп. Мораториумът ще удари дълбоко по джобовете на абонатите", коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

Прогнозите му са за скок на сметките с поне 50% след падането на мораториума.

"Колкото повече отлагаме вдигането на цената, толкова по-голям ще е скокът в сметките. Отдавна се говори за над 50% увеличение. То трябваше да се случи от 1 януари. Но мораториумът го изпревари", заяви енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR. 

Той подчерта, че скокът в сметките за парно може да е и по-голям.

"Цените на топлинната енергия, които действат и до момента, са пресмятани за около 50 лв. на мегаватчас на природния газ, а в момента е 130 лв. А цената на природния газ се комбинира със скочилите емисии парникови газове. Цялата тази съвкупност от плащания съставлява почти 80% от всички разходи на топлофикациите. При два пъти и половина скок на този микс, би трябвало да скочи два пъти и парното", заяви инж. Георгиев.

Той е категоричен, че намаляването на ДДС няма да реши енергийната криза.

"Потребителите и сега виждат по-високите сметки. През юли 2021 г. беше първото увеличение в сравнение с миналия зимен сезон. Използват същата енергия, но на по-висока цена - това прави новите сметки толкова високи. Ако беше се реализирало планираното увеличение от 1 януари 2022, щяха да са още по-високи", уточни инж. Георгиев.

Според него е много вероятно топлофикационните дружества да продължат да трупат задлъжнялост в очакване цените да станат по-адекватни на вход и изход при тях. Той е убеден, че до натрупването на огромни дългове на "Топлофикация София" се е стигнало заради грешно управление.

"Решението е трябвало да се случи преди години. Това е единствената топлофикация с такова ниско съотношение на производство на електрическа енергия спрямо топлинната. През годините е трябвало де се мисли за правилните инвестиции, както направиха другите топлофикации след 2005 г., след като бяха приватизирани. Газовите топлофикации нямаха електропроизводство преди този период", подчерта експертът. 

Той коментира и промяната в исканията на "Булгаргаз" за увеличение на цената с 30% и след това за намалението ѝ за февруари. Според инж. Георгиев, драстичното поскъпване е можело да бъде избегнато. 

"Дори и да има логика, не я виждам. Когато се повишаваше цената от 1 януари с тези 30% е било известно, че за февруари тя ще падне. Биха могли да пресметнат нещо средно за двата месеца и за февруари да остане същата цената. Защо не е приложено това, никой не знае", заяви инж. Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Оставка -мафия,
преди 2 години
Некадърници , оставка или народен бунт този път кръв ще се лее мутри Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Софийската десница
преди 2 години
Честита ви промяна, по джоба си ще я усетите Сигнализирай за неуместен коментар