Таско Ерменков: КЕВР беше пасивен изчислител на цени

Енергетиката е минно поле, мините започнаха да гърмят, заяви експертът от БСП

31.01.2022 | 20:12 Редактор: Тодор Петров

Сериозни промени бяха извършени в КЕВР и "Булгаргаз" от новата власт. Съставът на КЕВР бе намален от 9 на 5 души. 

"КЕВР не е регулатор на напрежение на тока или налягане в газовите тръби, а е регулатор на обществени отношения. Може спокойно да предложи на властта решения, за да не се получават катаклизми. КЕВР беше пасивна. Изпълняваше функции повече като изчислител на цени. Нека дадем възможност на новия състав да поработи", коментира енергийният експерт от БСП Таско Ерменков в "Денят ON AIR".

Той категорично отрече да е имал желание да работи в Комисията за енергийно и водно регулиране. Някой може би се уплаши, че може да стана председател на КЕВР, абсолютна спекулация, настоя Ерменков.

И напомни, че имаме задължението да прекратим непазарните договори. "Ако тези централни излязат от преференциалните си договори, те ще излязат и от регулирания пазар, което ще освободи поле за разширяване на квотата на АЕЦ "Козлодуй" - може да доведе до нормални цени на пазара", поясни експертът.

"Енергетиката е минно поле, мините започнаха да гърмят сега. Липсва ни стратегия за устойчиво енергийно развитие. Планът за възстановяване, за да бъде действителен, може да се позабави още малко, но да премине широко обществено обсъждане. Иначе ще продължаваме енергетиката да се дърпа в различни интереси", заяви Ерменков пред Bulgaria ON AIR.

Премиерът Кирил Петков очаква да бъдат повдигнати обвинения на освободеното ръководство на държавния газов доставчик "Булгаргаз".

"Може да бъде по-ниска цената на газа. Когато газът беше на ниските цени и можехме да си запълним Чирен с евтин газ и сега да ползваме този ресурс, Чирен е на една трета. "Булгаргаз" и азерската страна са две страни на един договор. Сега цената е много изгодна за нас, но не е никак изгодна за азерите. Това е въпрос на диалог, може да се намерят компромиси", каза още Ерменков.

Той е убеден, че може да се доставя много повече газ от 400-те млн. кубически метра. А интерконекторът с Гърция се бави вече толкова години, защото вероятно парите за него са отишли по друго предназначение, предположи Ерменков.

"Това е тема, която трябва да бъде разгледана от специалните служби на България", отбеляза гостът на Ганиела Ангелова.

Таско Ерменков не се ангажира с прогноза с колко ще се повиши цената на тока след отпадането на наложения мораториума, но допусна, че може цената изобщо да не скочи.

Гледайте целия разговор във видеото.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК