Общините са пред финансов колапс заради скъпия ток, кабинетът помага с 450 млн. лв.

Искаме да отделим политическия PR от реалната нужда от помощ, заяви премиерът Кирил Петков

31.01.2022 | 18:39 Редактор: Здравко Черкезов

Кризата с тока в страната се задълбочава и все повече общини и здравни заведения изпитват затруднения с покриване на сметките си за ток. Предвидени са 450 млн. лв. за над 630 хил. клиенти. Но кабинетът ще преценява доколко е нужна държавна помощ и при какви условия. 

"Започваме работна група, в която ще се обсъждат помощите за общините, за болници, детски градини, училища. Докато не се изчистят неяснотите в обществените поръчки обаче, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление. Осветлението не е голям процент от разходите им. Искаме да отделим политическия PR от реалната нужда от помощ", заяви министър-председателят Кирил Петков.

За да стигне до решение на високо ниво, ще се провери къде са спазени и мерките за енергийна ефективност. 

"Разходът за електроенергия за улично осветление вечер е много малка част. Да се използва това едно населено място да стои на тъмно като формат на принудителна мярка, за да може да се поискат допълнителни средства, е меко казано странно и по-скоро показва отношение към гражданите в тези населени. Не мисля, че осветлението ще събори бюджета на една община", коментира министърът на енергетиката Александър Николов.

На противоположно мнение се кметовете, които масово се оплакват, че сметки за електричество са непосилни за общинските бюджети и това налага режим на уличното осветление. 

"Увеличението е с близо 300%, за община Самоков сме плащали сметки за електричество от порядъка на 50 000 лева, за декември дойдоха 150 000 лв. Това, че няма приет бюджет за годината, допълнително усложнява нещата. Трябва да работим с 1/12 от бюджета от предходната година", обясни кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Все повече са и здравните заведения в страната, които са изправени пред финансов колапс. Сред тях е болницата в Шумен, чиято сметка за ток за декември е 270 хил. лв. - четири пъти повече в сравнение със същия период на предходната година.

А от опозицията поискаха 100% компенсация на увеличението на сметките за ток на всички обществени организации, сред които църкви, училища, болници и общини. 

"Компенсиране в пълен размер на разликата между прогнозната пазарна цена, определена с решение на КЕВР на 1 юли 2021 г. и средномесечната цена на пазара днес. Надявам се, че правителството няма да анализира ситуацията още месец", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

А на среща с министъра на образованието ще се решава и дали е нужна държавна подкрепа за университети и общежития.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК