България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Самоков: 265 общини страдат, сметките за ток скочиха с близо 300%

"Няма приет бюджет и това допълнително усложнява нещата", заяви Владимир Георгиев 

31.01.2022 | 09:05 Редактор: Ваня Кузманова

Общините изнемогват заради високите сметки за ток. Кметове масово се оплакват, че тези сметки са непосилни за общинските бюджети и са предприели мерки за режим на уличното осветление. 

"265 общини на територията на България страдат. Много трудно се справят. Първите големи сметки се получиха октомври-ноември. Получихме компенсации за тези месеци и тогава не беше толкова осезаемо. Декември месец общините се справиха, защото имаха остатъци от предходната година", посочи кметът на Самоков и член на Управителния съвет на общините - Владимир Георгиев, в студиото на "България сутрин"

Той припомни, че последното, което се е гласувало, е да получат до 250 лева на мегаватчас, но винаги остават едни проценти, които общините трябва да покрият. 

"Увеличението е с близо 300%, за община Самоков сме плащали сметки за електричество от порядъка на 50 000 лева, за декември дойдоха 150 000 лева. Това, че няма приет бюджет за годината, допълнително усложнява нещата. Трябва да работим с 1/12 от бюджета от предходната година", коментира кметът на Самоков пред Bulgaria ON AIR

Георгиев е категоричен, че Сдружението на общините работи много конструктивно и всички предложения, които изтичат оттам, са на база на предложенията на всички кметове. 

"Държавата може да помисли за връщането на ДДС, което ние така или иначе плащаме за електроенергията, или акцизът, който се взима от горивата, също да бъде възстановен по сметките на общините", предложи той. 

"С много от колегите тръгваме да мислим за терени, където може да се изграждат соларни паркове. Процедурно общините трябва да се облекчат по всякакъв начин, за да могат да изграждат такива паркове и много по-лесно тази електроенергия, която произвеждат, да влиза в системата", заключи гостът в студиото.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Борисов трябва да бъде съден за национално предателство и престъпна небрежност, заради отказа да построи АЕЦ Белене! Ск***як! Сигнализирай за неуместен коментар