България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Топлофикация - София" няма да фалира, но загубите са огромни

Билетът за градския транспорт в столицата няма да поскъпне, подчерта председателят на СОС Георги Георгиев

21.12.2021 | 08:35 Редактор: Теодора Патронова

Мораториумът върху цените на тока, водата и парното е факт от 16 декември. Възможно ли е да се стигне до фалит на "Топлофикация - София"?

"Ние си даваме сметка, че над 1 милион граждани на София използват услугите на "Топлофикация - София". То е най-важното общинско дружество. Опасност от фалит в момента няма. Опасността да трупа големи загуби обаче е факт", заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в "България сутрин".

Той обясни, че мораториумът не обхваща най-важния разход на "Топлофикация" - природния газ.

"Искрено се надяваме новото правителство да подходи по-отговорно от служебното и да ни обърне внимание. Да запретнем ръкави и да работим заедно. Първата стъпка е да се предоставят същите условия като за бизнеса за скъпия ток, да бъдат предоставени на всички бизнеси и домакинства, които работят на природен газ", коментира Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Разчитат на компенсации, защото иначе дружеството не може да се справи. Председателят на СОС обърна внимание, че мораториумът касае цената на парното, но дългът ще продължава да расте. 

Билетът за градския транспорт

"В резултат на огромния спад в приходите в градския транспорт, имаме изключителна нужда от намеса от страна на държавата. През тази година получихме два милиона и половина. Надявам се новото правителство да подходи по-отговорно от служебното и да не оставя София да става заложник на политически закачки", заяви Георгиев.

И добави, че са изградили единна система за таксуване, която позволява във всеки един момент да следят движението на пътниците.

"Вече е факт, че може да си закупите билетче от някои от мобилните приложения или с банковата си карта. Имаме и нови услуги, с които правим по-евтино пътуването в София", обърна внимание той.

Председателят на СОС уточни, че билетът за градския транспорт в София няма да поскъпне. 

"Новата опция е да смените три превозни средства за 30 минути и вместо три хартиени билетчета за 1,60 лв., вие ще сте платили само едно билетче. Това означава нови опции, възможности и бонуси за гражданите. Времевият билет е време, в което можем безплатно да си сменяме градския транспорт, без ограничения", разясни Георгиев. 

"Разходите на столичното метро за електрическа енергия са поскъпнали с 250%. Въпреки това ние цени на преференциални превозни документи няма да променяме. В тези трудни времена нашата задача е да улесняваме хората", подчерта той.

Пиротехниката на Нова година

"Искаме да ограничим безразборното гърмене на пиратки и бомбички. В цяла Европа, където са ограничени фойерверките през годината, са позволени на Нова година. Ние апелираме граждани да се ограничават в използването на пиротехнически средства. Децата на София имат огромни проблеми с тях. Това е голям стрес за всяко малко дете и за домашните любимци", коментира председателят на СОС. 

Георгиев съобщи, че в края на януари ще приемат наредба, според която ще има режим на разрешение на пиротехника.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК