"Времеви билет" в градския транспорт в София от догодина

Предложението се приема противоречиво от пътуващите

29.11.2021 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

Промяната в част от цените на билетите в градския транспорт в столицата от догодина. В сила влиза и билет за пътуване за определено време. 

Комисията по транспорт в Столичната община е стигнала до предложенията за промяна в цените и условията за пътуване с обществения транспорт, след анализ на данни, подадени от ЦГМ, и проучване на практиките в други европейски градове. 

Сега няма разлика, ако пътувате за една спирка, или по целия маршрут. Това обаче ще се промени с таксуване по време. Предложението е билетчето за еднократно пътуване от 1,60 да остане, но да бъде въведен и нов превозен документ.

"До 30 минути използвате цялата система на градския транспорт", каза зам.-председателят на Комисията по транспорт Зафир Зарков.

"Вместо 1,60 за автобуса, после 1,60 за трамвая, и така става 3,20, сега ще се движим по-дълго за 1,60", коментира председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Предложението се приема противоречиво от пътуващите с градския транспорт.

"Работил съм в Дания и там си плащате от точка до точка, в края на краищата тези хора, които карат автобуси, тролеи, трябва да взимат заплати. Трябва да идват отнякъде тези пари", сподели Николай.

"В доста други държави е въведено това почасово времетраене на билета. И за хора, които сменят често градския транспорт, е по-добре", каза друг пътуващ.

Билетът за време ще има и вариант, който да важи за 60 минути, и ще е на цена от 2,20 лева. Пътник ще може да смени повече от два транспорта в този часови диапазон, като отново при валидиране на билета в 59-ата минута той ще може да довърши безпроблемно пътуването си. 

Въвеждат се и електронни карти с пакети пътувания, позволяващи прекачване, валидни за всички линии.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК