Министър Гьоков: Мярката "60/40" ще запази работата на над 75 000 души

За момента действието ѝ е удължено до края на февруари

14.01.2022 | 11:40 Редактор: Тодор Петров
Министър Гьоков: Мярката

"Подкрепата за бизнеса по мярката "60/40" продължава и през 2022 г., като за момента действието ѝ е удължено до края на февруари. Очакванията са да се запазят работните места на над 75 000 работници и служители средномесечно, за което ще са необходими около 120 млн. лв.", заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в парламента.

Той обясни, че след края на февруари, при отчитане на епидемичната обстановка в страната и приемането на държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., действието на мярката ще бъде удължено в съответствие с действието на Временната рамка на Европeйската комисия за държавни  помощи.

Министър Гьоков подчерта, че въведената промяна в мярката подобрява нейната ефикасност, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

"Промените са обусловени от облекчаването на противоепидемичните мерки, от възстановяването на икономическата активност на фирмите и намаляване на дела на предприятията, които са с по-ниски приходи спрямо предходния месец съгласно бизнес изследванията на Националния статистически институт. Едновременно с това бе отчетен ръст на заетостта на тримесечна база през второто и третото тримесечие на 2021 г. и спад на регистрираната безработица на месечна база от февруари 2021 г. и на годишна база от месец март 2021 г.", обясни той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК