Над 2000 лв. е средната заплата в София, най-висока е в сектора на информационните технологии

С най-нисък месечен доход са работещите в хотелите и ресторантите

07.01.2022 | 20:50 Редактор: Теодора Патронова
Над 2000 лв. е средната заплата в София, най-висока е в сектора на информационните технологии

Средната заплата в столицата е вече над 2000 лева, макар и последните официални статистически данни да са за 2020 година. Това съобщи на пресконференция в Столичната община Петър Ганев, старши експерт в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Той представи доклад на института на тема "Икономически и инвестиционен профил на Столичната община 2021 г." Икономистът отбеляза, че по принцип средната заплата в столицата е по-висока с около 33% спрямо средната за страната.

По думите му в сектора на информационните и комуникационните технологии средната заплата в София е най-висока - 3600 лв., като според икономиста най-вероятно вече достига 4000 лева. 

Ганев каза, че най-ниските заплати в столицата остават в хотелите и ресторантите. Това е единствената средна заплата в София през 2020 г., която е под 1000 лева, като трябва да се отчете и сериозният размер на сивия сектор в хотелиерството и ресторантьорството, коментира икономистът. Независимо от разликите през 2020 г., както и през миналата година, се наблюдава ръст на средната заплата във всички сфери в София.

Общо 750 хиляди са наетите в София през миналата година. Най-много са в търговията - 146 хил. души, следвани от сектора на информационните и комуникационните технологии, където са наети 88 хил. души. Тази бройка продължава да расте, коментира експертът.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК