Зам.-министър Иван Кръстев: ЕС изработва общ подход за минимална работна заплата

710 лв е заложената МРЗ у нас в проектобюджета за 2022

11.12.2021 | 11:47 Редактор: Елеонора Танева

Социалните министри на ЕС тази седмица обсъдиха проектодирективата за минимална работна заплата и се разбраха за общ подход в преговорите с ЕП. Основните параметри на новото еврозаконодателство съдържат критерии за определяне на адекватна минимална работна заплата. Под адекватна се има предвид минимална работна заплата, която да осигурява приличен стандарт на живот на хората, които я получават.

У нас синдикати и работодатели спорят по въпроса. Синдикатите са готови на протест, ако не се вдигне минималната работна заплата, а според работодателите имаме най-ниската производителност в ЕС.

Какво показват цифрите за другите страни от ЕС?

"Ако минималната работна заплата в България е около примерно 320-330 евро към момента, в Румъния е 466, в Германия около 1600, а в Люксембург, ако не ме лъже паметта, е 2241 - това е най-високата минимална заплата в целия ЕС," казва за предаването "Брюксел 1" зам.-министърът на социалната политика Иван Кръстев.

"Измерено по отношение на производителността на труда БВП е спрямо един нает в България данните показват, че тя е около 50% спрямо средното за ЕС, в Люксембург е около 163. Най-високото мисля, че е в Ирландия - 200% спрямо средното за ЕС. Какво получаваме като съотношение, в Люксембург производителността на труда е 3 пъти повече от тази в България, а минималната работна заплата е 6 пъти по-висока. Несъмнено, не само поради чисто икономическите процеси, които текат в страната, ние трябва да вървим към един процес на План на  увеличение и актуализация за размера на тази заплата. Това е един доход, който освен правна точка за намиране на много други възнаграждения основни в бюджетната сфера, също така се явява един праг на стимул за заетост," казва Иван Кръстев.

Целия разговор гледайте днес от 17:30 часа в предаването "Брюксел 1".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК