Рекорд на празните офиси в София

Излишъкът на търсене ще продължи натиска върху наемните нива

08.01.2022 | 18:25 Редактор: Елеонора Танева
Рекорд на празните офиси в София

Свободните офис площи клас А и клас Б в София са намалели с около 1000 кв. м през четвъртото тримесечие на 2021 г. Те възлизат на 390 хил. кв. м към края на годината. Това е рекордно голям обем в историята на пазара на офис площи в столицата, сочат данни от проучване на консултантската компания MBL. 42,5% от тези площи са разположени около бул. "Цариградско шосе".

Обемът на площи клас А и Б, които активно се предлагат на пазара, както в съществуващи, така и в проекти в процес на изграждане, е достигнал 495 хил. кв. м към края на отминалата година. Това е спад от 57 хил. спрямо предходното тримесечие, сочат още данните на компанията.

Площите в процес на активно строителство са около 210 хил. кв. м. Това е най-ниската строителна активност на пазара в София от 2016 г.

От консултантската компания очакват строителната активност постепенно да намалее, достигайки нива, подобни на тези в периода след финансовата криза от 2008 г., информира investor.bg.

Консултантите отчитат осезаемо повишена пазарна активност по отношение на новосключените договори за наем и нетно усвояване от началото на 2021 г. в сравнение с 2020 г.

От компанията очакват излишъкът от свободни офис помещения и известната несигурност сред ползвателите да продължат натиска върху наемните нива.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК