Депутат от ДБ: И бизнесът трябва да пострада, не може само данъкоплатците да го спасяват

Твърденията на ГЕРБ, че някой иска да фалира "Булгаргаз", са пресилени, коментира Георги Ганев

05.01.2022 | 21:53 Редактор: Елеонора Танева

За първи път България започва новата година без бюджет. Това стана повод за критики от опозицията в първия работен ден на депутатите. 

"Не разбирам основанието им за критика. Реално нямаше време, в което новият парламент да изготви и приеме бюджета за 2022 г. Предвид изискуемите срокове за обсъждане и гласуване, реалистично е през февруари бюджетът да бъде приет", заяви депутатът от "Демократична България" Георги Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

Такава заявка направи и финансовият министър. Според народния представител обаче, нереалистично звучат плановете за 4-5 моста над Дунав, 3 тунела под Стара планина през следващите 4 години.

"Амбициозно звучи и завършването на магистралите "Хемус", "Струма" и "Черно море". Но и половината да се свърши, ще е добре", уточни депутатът.

Той подчерта, че в момента страната ни харчи повече, отколкото са приходите в държавната хазна. Но това било световна тенденция.

"Ситуацията е екстремна. Всички години, в които се събираха резерви и бюджетът беше на излишък, сега се плаща от тази спестовност. Но не бива да се допуска това да стане навик. Не трябва да се забравя, че това е временна ситуация. В един момент няма да може да се харчи повече отколкото се създава, това ще увеличи инфлацията", подчерта Ганев пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на цената на газа той изрази недоумението си как "Булгаргаз" в рамките на дни дава заявка за увеличение с 30% на цената, а след това за намаление. 

"Идеята на регулатора е да няма такива колебания. А твърденията на ГЕРБ, че някой иска да фалира "Булгаргаз", са пресилени. Освен ако няма заровени скелети. Но не мисля, че "Булгаргаз" може да фалира", убеден е народният представител. 

На мнение е, че България не се възползва от възможностите, които дава договорът за доставка на газ от Азербайджан. А по отношение на компенсациите за бизнеса заяви, че се иска повече, за да са доволни от това, което ще получат.

"Бизнесът също трябва да поеме някаква отговорност. Като например да работят, когато е възможно, събота и неделя, и така да се намали напрежението в системата. И бизнесът малко трябва да пострада. Защото не може само данъкоплатците да ги спасяват", коментира депутатът от ДБ. 

Той отбеляза също, че в момента банковата система на България е стабилна. 

"Кризата тежи и върху банките, няма да става по-леко във времето. Ще започнат кредитните проблеми. Надявам се да са го предвидили и да са подготвени за неприятни сценарии", добави Георги Ганев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК