"Булгаргаз" може да внася по-евтин азерски газ, но трябвало държавата да се намеси

Необходимо е да се изгради интерконектор между България и Гърция, за да се доставя повече от синьото гориво

04.01.2022 | 12:33 Редактор: Елеонора Танева

Скокове на цените на газовите пазари е причината за разликата в предложеното поскъпване на цената на природния газ от КЕВР от 30% и поисканото поскъпване от "Булгаргаз" от 14%. Това обясни независимият член на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Светослав Делчев.

И уточни, че получените количества азерски газ - малко над една трета от договорените през 2021 г. - се базират на добрата воля на азерския доставчик.

"Истината е, че те нямат задължение да ни доставят. Ако има намеса на по-високо политическо ниво, евентуално може да се постигне по-добра договорка. Но трябва да се намеси Министерството на енергетиката, министър-председателят... Ние сме направили всичко възможно и сме достигнали нашата граница" ", каза Делчев пред bloombergtv.bg.

"Булгаргаз" може да внася повече газ от Азербайджан, но трябва да се изгради интерконекторът между България и Гърция. Той свързва газопреносната система на България с газопровода за азерски газ.

"Булгаргаз" няма отношение към строителството на интерконектора. В момента има договорка между компанията и азерския доставчик за доставки на газ през друга входна точка. Тъй като тръбата все още не е построена, "Булгаргаз" не може да вземе пълните количества от 1 млрд. куб. м., но дължи неустойки за това", уточни Светослав Делчев. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК