Новите цени на газа: Отопляваш 2 стаи, плащаш 300 лв. на месец

Поевтиняване не е изключено, но не и в близко бъдеще, смята енергийният експерт Васил Начев

01.01.2022 | 18:50 Редактор: Здравко Черкезов

По-високите цени на енергийните борси в Европа – това е причината "Булгаргаз" да иска по-голямо увеличение. Така се стигна до решението на КЕВР за повече от 30% ръст в цената на синьото гориво. 

С приетото решение цената на газа стана 133,41 лв./MWh. 

Габриел Галчев отоплява апартамента си на газ от години. За да стопли 2 стаи, плаща средно по 200 лв. на месец. Сега пресмята:

"След увеличението може ще би дойде около 300. Ще трябва да се замислям дали да отоплявам и двете стаи и дали да ги отоплявам постоянно, защото да: наистина е топло, но парите ме притесняват", сподели той.

Според енергийния експерт Васил Начев поскъпването на газа в България е очаквано. 

"Няма как да бъде избегнато или предотвратено едно такова увеличение.  Наистина няма полезен ход, посока да не се случи", категоричен бе Начев.
 
Като алтернатива за по-евтино синьо гориво експертите посочват азерския газ, който и към момента се доставя за България, но само 1/4 от уговорените количества.  

В позицията си днес основния доставчик на страната ни "Булгаргаз" обясниха, че дори и да получаваме пълния обем газ от Азербайджан, поскъпване пак щеше да има. 

Въпреки това поевтиняване не е изключено, но не и в близко бъдеще. 

"Силно се надявам, че ще бъде последното увеличение, тъй като трендовете на пазара са такива, че се върви в посока към намаление на цената на природния газ", смята Начев.

А дотогава от КЕВР са категорични, че трябва да има утвърден механизъм за компенсиране на Топлофикациите, тъй като по-високата на цената на основното гориво, което използват, може да попречи на нормалната им работа още преди края на зимата. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК