Спокоен следпразничен трафик, засилен контрол по пътищата

Надеждите на специалистите са пътната обстановка в страната ни през новата година да се подобри

02.01.2022 | 13:32 Редактор: Теодора Патронова

Засилен контрол по пътищата на страната в края на поредицата почивни дни около новогодишните празници.

В първите часове на предпоследния ден от нововогодишните почивни дни, трафикът е спокоен. Въпреки това, очакванията на полицията са част от празнуващите да започнат прибeрането си още днес. Обичайно най-големи са задръстванията на автомагистрала "Хемус", където почти винаги има някакъв ремонт.

"Проблемът е, че тя е в много лошо състояние, независимо от ремонтите, освен всичко не е и довършена. Какво се подобрява за пътната безопасност - мога да кажа, че почти нищо. Направихме един експеримент. Минахме по магистралата в лошото време нито се вижда маркировка, има ръждясалиограничителни обезопасителни системи. Самите мостове са в аварийно състояние и аз смятам, че тази магистрала е опасна за използване", коментира Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Въпреки десетките препоръки от експертите, промените се случват трудно.

Според статистиката на МВР, жертвите до октомври 2021 са повече, отколкото през 2020 г. Загиналите в катастрофи през първите 9 месеца на 2021 са 418, докато през 2020 са 385.

Надеждите на специалистите са пътната обстановка в страната ни през новата година да се подобри.

Докато това се случи, шофьорите и днес трябва да внимават, ако пътуват по магистрала "Хемус" заради ремонта на виадукт и затворена тръба на тунел.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК