Бизнесът иска спешен КСНС и среща с премиера Петков заради цената на тока

Предложените мерки от страна на министъра на енергетиката били неработещи

28.12.2021 | 12:26 Редактор: Тодор Петров
Бизнесът иска спешен КСНС и среща с премиера Петков заради цената на тока

Представителните на национално равнище работодателски организации искат спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност и среща с министър-председателя Кирил Петков заради изключително тежката ситуация с цената на електроенергията. 

В позицията на бизнеса се казва, че предложените мерки от страна на министъра на енергетиката не са работещи в променената ситуация. 

Предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има опустошителни последици за икономиката ни, твърдят работодателските организации.

Българският бизнес иска предприятията да бъдат компенсирани на 75 процента от разликата между действителната пазарна цена за месеца и цената по време на мораториума, който парламентът наложи. Цените на тока в последните месеци са се повишили близо пет пъти, това налага съкращения на работници, се казва в позицията на бизнеса

В същото време Асоциациите на индустриалните потребители на енергия в Европа отправиха безпрецедентен призив към лидерите на ЕС и националните правителства. Сред исканията са спешни действия на ниво ЕС, за да се даде възможност на засегнатите компании да преодолеят тази ситуация, която се очаква да продължи още няколко месеца, както и реформа на Директивата за системата за търговия с емисии.

Писмените позиции на работодателските организации са изпратени до премиера Кирил Петков и президента Румен Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК