Симидчиев: Интелигентен подход е да се дават по 75 лв. на ваксиниран пенсионер

Мярката има икономическа логика – ще бъдат спестени пари от хоспитализации, смята депутатът от ДБ

23.12.2021 | 21:41 Редактор: Здравко Черкезов

Добавката от 75 лв. към пенсиите за ваксинираните пенсионери е интелигентен подход, защото е насочен към най-рисковата група. Обаче за по-голямо ваксинално покритие е нужно да се направи адекватна информационна кампания.

Това заяви пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Мярката има икономическа логика, защото може да спести на България пари от хоспитализации, но въпросът според д-р Симидчиев е дали има социална логика – дали пенсионерите ще бъдат стимулирани достатъчно да се ваксинират.

"Ако тя работи и предизвика поне 20-30% увеличаване на ваксинираността, парите, които ще се спестят от хоспитализации, ще бъдат повече от тези, които ще се изхарчат за хоспитализации. Но причината никога не е била финансова – нужна е информационна кампания, за да могат хората да бъдат убедени, че това, което се прави с тях, е в полза и на тях, и на обществото", посочи депутатът от ДБ пред Bulgaria ON AIR

Пулмологът е категоричен, че говоренето по темата не може да се приравни на информационна кампания. И начерта как би изглеждала тя:

"Първо, трябва да се направи социологическо проучване, за да се видят нагласите – кои са объркани, кои са уплашени, кои са свободолюбиви. След това се дава на най-добрите креативни агенции в България да направят кампания, която да отговаря на тези въпроси по най-достъпния възможен начин. Чак тогава се пуска тази кампания по и по класическите, и по алтернативните медии, за да стигне до хората, до които трябва", обясни той.

Относно навлизащите лекарства срещу Ковид-19 д-р Симидчиев определи като "вълшебно" хапчето на Pfizer, което е показало 89% ефективност.

"Има два нови препарата с моноклонални антитела, които предстоят да влязат на нашия пазар, но те се прилагат в началото на заболяването и няма да бъдат особено ефективни при тежките случаи в болница. Според клиничните проучвания ремдесивирът дава ефект, но новите таблетки дават по-добър ефект", обясни пулмологът.

По думите му, не всеки българин ще може да си позволи тези медикаменти – един пакет за 5 дни струва до 500 евро.

"Държавата обаче е предвидила сума за такива медикаменти и те на практика ще бъдат безплатни. Истинско голямото предизвикателство е те да достигнат до най-рисковите групи",  изтъкна д-р Симидчиев.

Депутатът от ДБ коментира накратко и темата със "зелените сертификати" в Народното събрание, като настоя здравният министър проф. Асена Сербезова да разшири заповедта за зелените сертификати да не изключва институциите на изпълнителната и законодателната власти.

"Аз влизам в парламента със "зелен сертификат", защото имам. Направен е пропуск в заповедта на здравния министър и искрено се надявам в непосредствена близост до началото на следващата седмица министърът на здравеопазването да коригира това", отсече д-р Симидчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК