Петков: По 75 лв. за всички пенсионери, които се ваксинират до юни 2022 г.

Има опасност България да стане Ковид дестинация, предупреди премиерът

23.12.2021 | 11:25 Редактор: Тодор Петров

Министър-председателят Кирил Петков обяви на брифинг нови икономически мерки за стимулиране на ваксинацията у нас. 

"Започваме програма за 75 лв. добавка към пенсиите за всеки, който реши да се ваксинира в следващите месеци и всеки, който вече се е ваксинирал с 3 дози. Няма да има ваксиниран пенсионер, който да не получи тази добавка. Програмата започва от януари и ще продължи до края на юни", заяви премиерът.

Петков се надява през януари или в началото на февруари да бъдат ваксинирани 300 хил. българи над 60 години, за да няма препълнени болници.

"Има голяма опасност новият вариант на вируса да дойде в България в средата или до края на януари. Огромен приоритет е да нямаме толкова много хора, които умират от Ковид-19. Трябва да облекчим болниците и да защитим най-вече възрастните хора, които са в най-голям риск. Не са верни митовете, че ваксинация влияе на бременността, че има странични ефекти и че е нова технология", заяви премиерът.

Новата мярка е доброволна и всеки има право на собствено решение, изтъкна той, но подчерта, че от индивидуалните решения на всеки от нас зависи дали отново ще имаме препълнени болници и дали от държавния бюджет ще се харчат много пари, дали хора с други болести ще могат да ходят до болниците и дали децата ни ще могат да учат свободно.

"България продължава да бъде най-ниско ваксинираната държава в Европа. Има опасност България да стане Ковид дестинация и да намалее приходът от туризъм", алармира премиерът.

Кирил Петков увери, че ще има много силна информационна кампания. Той обяви и идеите на правителството в борбата с фалшивите Ковид сертификати: ще се проследява всеки ваксиниран, който е приет в болница и при висока концентрация на хора, които влизат с документ от едно и също място, МВР ще ги проверява.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


4
0 rate up comment rate down comment 0
BRSDP
преди 2 години
NASILA UBIVATE HORATA EI KANADSKI LIVADI................ Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
Жаба 1
преди 2 години
Това е дискриминация! Трябва да се обърнем към съда в ЕС. Парите са от теглени заеми. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
Aнонимeн
преди 2 години
Дали пенсионерите ще могат да изхарчат тази голяма сума след 3 пълнения с "препарат" както му казват, за това статистика води ли се? Или това е целта на този "стимул"? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
И какво като дойде новия вариант, тоя знае ли каква е опасността от новия вариант, или май въпроса не е във вариантите, а в Голямото зануляване? Сигнализирай за неуместен коментар